Шестима балчиклии бяха отличени за приноса си в обществения живот в рамките на националната кампания „Десет причини да остана в моя град“. Те са биз­нес­ме­ни, об­щес­тве­ни­ци, ин­те­лек­туал­ци, спор­тис­ти, доп­ри­нес­ли за об­но­вя­ва­не­то на гра­да и да­ли сми­съл на хо­ра­та да не на­пус­кат на­се­ле­но­то мяс­то, а да ос­та­нат да жи­веят и ра­бо­тят в не­го.

В категория „Спорт“ бе награден младият лекоатлет Валентин Андреев, още ненавършил 18 години, той е завоювал 57 медала от международни и национални състезания в дисциплините по хвърляния. В категорията „Сигурност“ – Валентин Попов – ръководител на общинското звено за охрана, който отбеляза, че се наблюдава трайна тенденция за намаляване на произшествия и престъпления и са надява тя да продължи. В секцията „Изкуство“ признанието отиде при младия скулптор Венцислав Марков – автор на най-новия паметник на Балчик, на светите братя Кирил и Методий.

Наградата за туризъм бе връчена на Джем Акиф – управител на хотели на алеята в Балчик. „Правим всичко възможно Балчик да стане сериозна туристическа дестинация“, сподели той. Заслужени аплодисменти получи и Румяна Петрова в категория „Образование“. Тя е директор на ОУ „Антим I“ – едно от най-желаните училища в последните години в Балчик. Петрова не прие наградата като лично постижение – а на колектива, учениците и родителите, но заяви, че работа и и носи удоволствие и е нейната причина да е тук. Доставчикът на интернет в Балчик Борислав Лафазански бе удостоен с приза в раздел „Технологии“. Преди 20 години той е инициатор за създаването на първото интернет кафе в Балчик.

Паралелно с церемонията бе открита изложба от десет фотопана „Десет причини да остана в моя Балчик“ в туристически информационен център „Мелницата“ в Белия град. Паната илюс­три­рат най-го­ле­ми­те про­ме­ни в гра­да не са­мо ка­то сгра­ди и ули­ци, но и ка­то ат­мос­фе­ра – с раз­лич­ни­те фол­клор­ни, кул­тур­ни и спор­тни съ­би­тия. Те са тематични – социалната дейност, спорт, здравеопазване, фестивали, забележителности, природа, крайбрежна алея, учебни заведения, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.