СПОРТНА ПАНОРАМА

0
408

 

 

ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ЗАГУБИХА ОТ ЛЕВСКИ В СТОЛИЦАТА

Волейболният отбор на Левски отново е начело в Efbet Супер Волей, след като надигра категорично у дома Добруджа 07 (Добрич) с 3:0 (32:30, 25:19, 25:15) в последна среща от 8-ия кръг на първенството, играна в зала “Левски София”, информира sportal.bg. Така “сините” са начело във временното класиране със 7 победи, 1 загуба и 21 точки. Добруджа пък продължава да е на последното 12-о място без победа до момента и само 3 спечелени точки. В следващия кръг Левски гостува на Черно море (Варна), докато добричлии са домакини на Дея спорт (Бургас). И двата мача са в неделя (4 декември). Мачът бе дебют за бившият австралийски национал с руски корени Игор Юдин, който се появи в игра за Левски в третия гейм и се отчете с една точка за победата.

Двата тима тръгнаха равностойно в първия гейм на срещата, след което гостите от Добруджа се откъснаха и поведоха убедително с 10:4. Това мобилизира “сините”, които постепенно стопиха изоставането си и изравниха при 16:16. Играта продължи точка за точка, като в края домакините от Левски успяха първи да стигнат до геймбол при 24:22, но не успяха да се възползват от него. Последва игра на нерви и борба за всяка топка, два геймбола и за Добруджа, обаче Левски демонстрира по-силен дух и се наложи драматично след 32:30.

Във втората част Левски поведе от самото начало с 4:1, но Добруджа успя да изравни и дори да дръпне с 8:5. Добричлии обаче не удържаха темпото, като “сините” отново поеха инициативата. До края играчите на Ники Желязков контролираха играта, като затвориха гейма без особени проблеми след 25:19. Третият гейм тръгна ударно за Добруджа – 6:1. Атаката на Левски обаче заработи и пасивът бе заличен. Играта продължи равностойно за кратко, а след това “сините” отново взеха нещата в свои ръце. На полето за Левски се появи и австралийският национал с руски корени Игор Юдин, който направи своя дебют за “синия” тим. Домакините просто доиграха мача, като спечелиха чисто с 3:0 след повече от категоричното 25:15.

Най-полезен за Левски бе Алехандро Торо с 15 точки и заслужено бе обявен за MVP на мача. Владимир Гърков и Венислав Антов добавиха по 13 точки за успеха. За тима на Добруджа Жулиен Георгиев завърши с 14 точки (37% успеваемост в атака).

Съставът на Добруджа: Стефан Георгиев 2, Жулиен Георгиев 14, Златко Кьосев 8, Леон Тончев 7, Светослав Арнаудов 4, Александър Кордев 7 – Николай Тодоров-либеро (Дамян Огнянов, Мариян Наков, Николай Иванов, Христо Енков, Самуил Василев-либеро).

МИЛИЦА МИРЧЕВА ТРИУМФИРА В ШОСЕЙНИЯ ПРОБЕГ В МЕЗДРА

За първи път в Мездра се проведе шосеен пробег “MT 10К Mezdra”. Организатори на спортното мероприятие бяха топатлетът Митко Ценов и община Мездра. В надпреварата се включиха 40 атлети – 22-ма мъже и 18 жени. Целта на състезанието бе да се популяризира бягането на 10 км на шосе в България, както и да бъдат излъчени първите шампиони в шосейния пробег.

Рекордьорката на маратон – добричлийката Милица Мирчева, триумфира при дамите. Състезателката на СК Атлет (Мездра) записа време от 33:30 минути, изпреварвайки Маринела Нинева от Локомотив (Дряново) (34:04) и Билсерин Сюлейман от СКЛА Нови пазар (36:17).

Шампион при мъжете стана Николай Първанов от Джордан (Благоевград), който пробяга дистанцията за 31:28 минути. След него се наредиха бегачите от СК Атлет (Мездра) – Мирослав Спасов (31:33 минути) и Александър Василев (32:27 минути). До самия финал Николай и Мирослав бягаха рамо до рамо, но Първанов изпревари Спасов в последните метри.

Класиралите се на първите шест места при мъжете и жените получиха парични премии, а първите трима в двете категории – и медали, връчени от кмета на община Мездра – Иван Аспарухов.

СВЕТКАВИЦА СПРЯ СЕПТЕМВРИ (ТЕРВЕЛ)

Лидерът в Североизточната трета футболна лига Септември (Тервел) и Светкавица завършиха наравно 0:0. Срещата бе от 15-ия кръг на първенството и се проведе в Търговище. Още в 4-ата минута Владислав Мирчев пропусна да вкара за гостите с глава пред празната врата. Десетина минути по-късно Теодор Кирчев от домакините напусна с контузия. В средата на първата част заради травма излезе и Васил Добрев от тервелския тим. Зафер Инан пропиля отличен голов шанс за домакините в 38-ата минута. Същото направи и съотборникът му Севастиан Георгиев 120 секунди преди почивката. През втората част футболистите на Септември натиснаха, а съперника им се бранеше умело и провеждаше контраатаки. Румен Николов от гостите пропусна да вкара с глава, а съотборникът му Димитър Михалев не уцели вратата отблизо.

В друг мач от кръга Рилци (Добрич) спечели гостуването си на Доростол (Силистра) с 1:0. Мартин Кирилов беше изведен сам срещу вратаря и реализира единственото попадение в 55-ата минута. Добричлии можеха да бият по-изразително, но пропуски направиха Дейвид Венциславов, Георги Георгиев, Диан Минчев и голмайсторът Мартин Кирилов.

ТЕНИС ТУРНИРИ В АЛБЕНА

С открити регионални турнири за деца до 8 и до 10 години Албена даде старт на календара в Черноморския тенис регион. В уютната спортна зала на курортния комплекс, обявен за зимен регионален  център, сили премериха 30 деца. Разпределени в групи, включващи и утешителни турнири, младите състезатели показаха много желание, мотивация и добри спортно-технически умения за възрастта си. Допълнителният тренировъчен корт създаде възможност за истинско забавление на децата, включвайки различни игри.

Срещите приключиха с благодарности от родителите и треньорите към домакините от Албена. В края на седмицата (3-4декември) сили ще премерят 12-годишните момичета и момчета от региона .

АЛЕКС НИКОЛОВ И ЛУБЕ С ДРАМАТИЧЕН УСПЕХ НАД ПИАЧЕНЦА

 

Националът ни Александър Николов и шампионът на Италия Кучине Лубе (Чивитанова) записаха 5-а победа в италианската Суперлига. Воденият от Джанлоренцо Бленджини тим надделя като гост над Газ Сейлс Блуенерджи (Пиаченца) с 3:2 (21:25, 25:21, 16:25, 25:15, 15:13) в мач от 9-ия кръг на Серия А1, изигран в “Пала Банка” пред 3008 зрители.

Алекс Николов бе титуляр в първите 3 гейма, след което се появи на терена в тайбрека и записа 10 точки (1 блок, 47% ефективност в атака, 20% перфектно и 30% позитивно посрещане). Най-резултатен за Лубе стана Иван Зайцев с 21 точки (3 блока, 53% ефективност в атака). Кубинецът Марлон Яни Ерера добави 13 точки. За Пиаченца не игра Роберланди Симон, който е контузен. Рикардо Лукарели завърши с 15 точки, а 14 точки отбеляза Роами Алонсо.

Лубе е 5-и във временното класиране с актив от 14 точки (5 победи, 4 загуби), а Пиаченца е 8-и с 13 точки (4 победи, 5 загуби). В следващия си двубой Лубе излиза срещу Алианц (Милано) на 5 декември (понеделник). Пиаченца се изправя срещу Топ Волей Чистерна (Латина) ден по-рано.

КУЛИБАЛИ ПРАТИ СЕНЕГЕЛ НА 1/8-ФИНАЛИТЕ НА СВЕТОВНОТО

Сенегал си осигури участие на 1/8-финалите на Световното първенство в Катар, след като победи с 2:1 Еквадор в ключов двубой от група “А”, в която като победил завърши тимът на Нидерландия. Африканският тим заслужи класирането си с по-добра игра, докато южноамериканците, които оставиха много добри впечатления в двубоите с Катар и “лалетата”, станаха жертва на собствения си подход, тъй като явно излязоха с мисълта за равенство, което би им свършило работа.

В края на първото полувреме по-добрата игра на Сенегал преди почивката даде резултат, след като “лъвовете от Теранга” получиха дузпа. Сар нахлу в наказателното поле, а Инкапие се блъсна в него и го повали, без да играе за топката. Бранителят претендираше, че е играл рамо в рамо, но ВАР потвърди решението на главния рефер. Исмаила Сар изпълни хладнокръвно наказателния удар, давайки заслужен аванс на Сенегал.

Еквадор очаквано започна по-дейно втората част, но превъзходството на южноамериканците бе предимно позиционно и по отношение на владеенето на топката, като положенията пред Едуар Менди липсваха. Все пак Еквадор се възползва от статично положение, за да изравни резултата. В 67-ата минута Торес засече с глава центриране от корнер, след което Кайседо, който бе напокрит на далечната греда, подложи крак отблизо за 1:1. Само две минути след това обаче Сенегал възстанови преднината си. Отбраната на Еквадор на пръв поглед изчисти центриране от свободен удар, но Кулибали посрещна топката от въздуха и с мощен шут я прати във вратата. Това бе и първи гол на централния бранител на Челси с националната фланелка. Така Сенегал заслужи класирането си на 1/8-финали на световно първенство за първи път от 2002 година.

Нидерландия победи с 2:0 домакина Катар в последния мач на двата тима от груповата фаза на Световното първенство. Попаденията за “лалетата” бяха дело на Коди Гакпо (26’), за когото това бе трети гол в три мача на турнира, и Френки де Йонг (49’).

ГРУПА „A”

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ

  1. Нидерландия 3 2      1      0      5:1   7
  2. Сенегал 3 2      0      1      5:4   6
  3. Еквадор 3 1      1      1      4:3   4
  4. Катар 3 0      0      3      1:7   0

АНГЛИЯ СГАЗИ УЕЛС И ИЗБЕГНА СРЕЩА С НИДЕРЛАНДИЯ НА 1/8-ФИНАЛИТЕ

Англия показа мощта си за втори път на Световното първенство в Катар, след като сломи с 3:0 Уелс в британското дерби от група “В” на Мондиала. Селекцията на Гарет Саутгейт се представи силно в първия си мач на шампионата, който бе срещу Иран, но след това отнесе доста критики за играта си при нулевото равенство срещу САЩ. Сега обаче “трите лъва” бяха много по-силни от своя съперник и заслужено спечелиха първото място в групата, от която излизат и “янките”. Така Англия избегна сблъсък с Нидерландия на 1/8-финалите, където ще се изправи срещу Сенегал. Уелс си тръгва от Катар, където бе второто участие на отбора на световно първенство, с едва една точка и голова разлика 1:6.

“Трите лъва” имаха осезаемо предимство през първата част по отношение на контрола върху топката. Чистите ситуации обаче не бяха толкова много. “Драконите” не създадоха нищо интересно в офанзивен план през първата част.

Англия нанесе тежък удар на своя съперник с два светкавични гола в началото на второто полувреме. В 50-ата минута Фоудън бе повален от Родон на границата на наказателното поле. Рашфорд изпълни по перфектен начин пряк свободния удар, давайки аванс на “трите лъва”. Около 60 секунди по-късно преднината на Англия бе вече от два гола. Дейвис сгреши, позволявайки на Рашфорд да му отнеме топката. Авторът на първия гол веднага продължи към Кейн, който центрира брилянтно към далечната греда. Там Фил Фоудън засече с лекота за 2:0. В 68-ата минута Рашфорд сложи точка на този спор, след като отбеляза втория си гол в тази среща и направи резултата 3:0. Нападателят на Манчестър Юнайтед получи пас зад защитната линия на Уелс от Калвин Филипс, след което напредна по десния фланг, влезе в наказателното поле, финтира един бранител, с което премести топката на левия си крак, и стреля точно в ъгъла за крайното 3:0.

Група „B”

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ

  1. Англия 3 2 1      0      9:2   7
  2. САЩ 3 1      2      0      2:1   5
  3. Иран 3 1      0      2      4:7   3
  4. Уелс 3 0      1      2      1:6   1

ШОКИРАЩАТА НОВИНА ЗА ОСТАВКИТЕ В ЮВЕНТУС НАИСТИНА Е ФАКТ

 

Ювентус потвърди новината, която дойде като гръм от ясно небе в понеделник вечерта. Целият борд на директорите в клуба, заедно с президента Андреа Аниели, са подали оставки, които са приети. Единствено Маурицио Аривабене запазва временно поста си на изпълнителен директор.

Оказа се обаче, че причината за тези оставки не са лошите финансови резултати на клуба, както се твърдеше в началото, а по-скоро разследванията, които се водят срещу торинци за завишаване цените на свои играчи и осъществяването на съмнителни трансфери. Срещу клуба тече и разследване, че през 2020 година по време на пандемията от КОВИД играчите не са се отказали от заплатите си, както се твърдеше, а не са взели възнаграждението си само за един месец, като през останалото време са получавали всичките си пари чрез тайно споразумение с клуба.

От клуба обявиха, че вече е избран нов генерален директор и това ще бъде Маурицио Сканавино. Също така планираното събрание на акционерите, което първоначално бе преместено от 23 ноември за 27 декември, сега ще бъде проведено чак на 18 януари 2023 година. Тогава ще бъде определен и новият борд на директорите. Това обаче на практика ще провали трансферните планове на “бианконерите”, тъй като почти през целия януари, когато е трансферният прозорец, клубът няма да има ръководство.