Добрич, 1 август /Юлияна Христова, БТА/
Археологическите открития на историческия нос Калиакра от лято-2020 ще бъдат представени в изложба в Каварна. Експозицията ще бъде открита на 2 август в сградата на общинската администрация, съобщават от кметската управа.
Екипът археолози под ръководството на доцент д-р Бони Петрунова – директор на Националния исторически музей /НИМ/, през миналото лято се натъкна на още богати средновековни гробове в археологическия резерват. Сред новооткритите обекти е гроб на 13-14-годишно момиче, погребано със златотъкана лента на челото, фина мрежа за коса от копринени и златни нишки и дрехи, изработени от скъпи платове, припомнят от НИМ. Това е рядко срещаният погребален обред “Сватба-погребение”, при който сгодената девойка е починала преди бракосъчетанието и е положена в гроба като булка. Туристите и жителите на Каварна ще могат да видят в изложбата възстановка на ритуалното погребение. Сред експонатите е малка амфора – тип “спатейон”, с произход от Северна Африка, посочват от музея.
През последните няколко години археологическият екип откри изключителни находки в средновековния некропол в т.нар. Вътрешен град на Калиакра, определен от Бони Петрунова като Златния сектор. Сред артефактите са съкровище от монети и накити, укрити в глинено гърне, богати гробове от 14-и век с великолепни дарове, между които златен пръстен от Калоянов тип и други.