В Каварна бивши и настоящи ветроходци за се захванали с идеята да възстановят този спорт в града и да направят морски клуб.

Д-р Васил Куртев и негови бивши ученици във ветроходния спорт се събраха и направиха сдружение с нестопанска цел “Морски клуб-Каварна”. Смятат, че всеки морски град трябва да развива ветроходство. “Какво е морски град без чайки, без лодки? По инициатива на моя брат направихме събрание преди години и възстановихме клуба в Балчик, след това и в Шабла стана същото. Осъзнахме, че само в Каварна не сме направили нищо и това ми тежеше. Оказа се, че моите ученици са си говорили помежду си по тази тема и по инициатива на няколко души направихме събрание и започнахме да работим. Следващата стъпка е да регистрираме сдружението официално”, поясни Куртев.

С изтъкнатия мореплавател разговаря Румен Генов:

Напълно ли е умряло ветроходството в Каварна, няма ли искрица малка поне някъде?

Засега само моята яхта е тук и толкова от по-големите яхти – каквото имаше, всичко се разпродаде, нищо не остана. Клубът, като го закриха, нямаше и къде да го държат…

Тази година планирате ли пътуване с лодка?

Моята практика не е да кажа “Хоп”, преди да скоча. Аз съм на 86 години, карам 87-ата, не искам да правя големи начинания и планове…

Излизате ли в морето с лодката си?

Досега аз не съм плавал с чужди яхти, а само с яхти, които сам съм направил! Сега моята яхта я закарах при сина ми и той я ползва. Аз пък си възстанових стария “Норд”, с който участвах в “Остар” и тя ми е под ръка – по-лесна ми е за управление.

Цялото интервю с д-р Васил Куртев чуйте в прикачения звуков файл в началото на публикацията.