• Остатъкът от хляб е открит близо до частично разрушена пещ в район, наречен „Мекан 66“, заобиколен от древни къщи от кални тухли

В революционно откритие археолозите в Турция откриха това, което смятат за най-стария хляб в света. Находката датира от внушителната 6600 г. пр. н. е. и се намира в Каталхойук, археологически обект в южната турска провинция Коня. 

Остатъкът от хляб е намерен в близост до частично разрушена пещ в район, наречен “Мекан 66”, заобиколен от древни къщи от кални тухли. Според прессъобщение от Центъра за научни и технологични изследвания и приложения на турския университет Неджметин Ербакан (BITAM), хлябът изглежда кръгъл, гъбест остатък и е идентифициран чрез анализ.

Установено е, че органичният остатък е 8600-годишен, неварен, ферментирал хляб, съобщи CNN . 

„Можем да кажем, че това откритие в Чаталхойук е най-старият хляб в света“, каза археологът Али Умут Тюркджан, ръководител на делегацията за разкопки и доцент в Анадолския университет в Турция, пред турския държавен информационен бюлетин Anadolu Agency в сряда.

“Това е по-малък вариант на хляб. В центъра му е натиснат пръст, не е печено, а е ферментирало и е оцеляло до наши дни с нишестетата вътре. Няма подобен пример за нещо подобно до днес“, добави той.

Микроскопският анализ потвърди подозренията на екипа. Изображения от сканиращ електронен микроскоп разкриват въздушни пространства и разпознаваеми нишестени гранули в пробата. Салих Кавак, биолог от университета Газиантеп в Турция, обясни в прессъобщението, че това откритие „премахна нашите съмнения“ относно автентичността на хляба.

По-нататъшният анализ разкри химическия състав на пробата, включително растителен материал и индикатори за ферментация. Това предполага, че брашното и водата са били комбинирани, за да се получи тестото, което след това е било приготвено близо до фурната и вероятно е съхранявано известно време.

„Това е вълнуващо откритие за Турция и света“, каза Кавак.

Тънък слой глина, обгръщащ структурата, е действал като консервант за органични материали като дърво и хляб, обяснява археологът Туркан.