Кандидатурата до ЮНЕСКО за развитие и разширяване на дейността на Центъра за подводна археология у нас вече е изпратена

0
68



Министърът на културата в оставка Кръстю Кръстев изпрати до Ернесто Отоне, помощник-генерален директор за култура на ЮНЕСКО, кандидатура, с която дейността на българския Център за подводна археология да бъде утвърдена, развита и разширена до категория 2 на Център за подводно и световно наследство, съобщиха от пресцентъра на ведомството. 

Кръстю Кръстев е убеден, че Центърът ще изпълнява успешно задачата си на надежден партньор на ЮНЕСКО, като и ще се утвърди като водещ фактор за проучването, опазването и популяризирането на подводното и световно културно наследство в Черноморския регион.

Центърът за подводно и световно наследство ще се основава на инфраструктурата на Центъра за подводна археология – държавен културен институт към Министерството на културата на Република България, създаден през 1978 г. Проектът е резултат от стратегията и усилията на Министерството на културата, Министерството на външните работи и Центъра за подводна археология (ЦПА). Министерството на културата привлече Община Бургас като партньор, с която ще бъде подписан специален меморандум, какъвто се очаква да бъде подписан и с други черноморски общини, се казва в прессъобщението.

Концепцията за Центъра беше представена и насърчена в Рияд, Саудитска Арабия, по време на 45-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО през септември 2023 г. Предстои тя да бъде подкрепена още от Турция, Румъния и Хърватия, уточняват от пресцентъра на Министерството на културата.

През следващите месеци представители на ЮНЕСКО ще проведат проучване относно готовността на България да създаде Черноморски регионален център за подводно и световно наследство под егидата на организацията и на тази база  ще бъде взето и крайното решение.

Страната ни е втората в света и първата в Европа, която през 2003 г. ратифицира Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на подводното културно наследство от 2001 г. Внесената концепция е свързана с изпълнението на стратегията на споменатата конвенция, припомнят от Министерството на културата.

Целта е центърът да се утвърди като световен лидер в изпълнението на политики за опазването на подводното културно наследство. Мисията му ще се състои в затвърждаване на международното и регионално сътрудничество в областта на подводното и световно наследство; в насърчаване на научните изследвания и развитието на регионалните мрежи от организации и експерти, както и в насърчаването на обучението и обмена на добри практики и знания.

На базата на подготвения проект за създаване на Регионален център на ЮНЕСКО за подводна археология за Черноморския регион, той ще работи за приемането на Конвенцията на ЮНЕСКО от всички страни в този регион; за професионалната специализация в проучването, опазването и управлението на подводното културно наследство; за създаването на партньорства и работата по международни проекти; изграждането на регионална лаборатория за консервация и интердисциплинарни изследвания. 

В глобален мащаб създаването на Център за подводно и световно наследство е свързано и с проекта на Министерството на културата “Център за изкуствата на остров Св. св. Кирик и Юлита край Созопол. Центърът ще предлага съвременна визия за изкуствата и културното наследство. Той ще бъде едновременно място за представяне на културни продукти; за творчески и работни срещи; лаборатория за опазване и изследване на културното наследство, за споделяне на опит, и за обучение. От Министерството на културата посочват, че са осигурили средства за осъществяване на предпроектното проучване и създаване на цялостна концепция на центъра.

България подписа и споразумение с ЮНЕСКО за продължаване дейността на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа (РЦОНКН) като център от категория 2 под егидата на ЮНЕСКО в София, за нов осем годишен период, добавят от пресцентъра на културното ведомство. 

/ЙВЛ



Източник БТА