Въпреки факта, че все още не е пуснат, дългоочакваният филм “Барби” вече генерира много шум – и не винаги по правилните причини. Филмът е забранен във Виетнам заради предполагаемо подбуждане към териториален спор в Южнокитайско море в трейлърите си, а веднъж потенциално се сблъска със забрана във Филипините.

Точно преди премиерата си, през юли 2023 г., филмът за Барби се изправи пред най-сериозния си спор досега. Той предизвика международно раздвижване заради изображението на азиатски страни в един от трейлърите.

Както обяснява The Independent, трейлърът на филма за Барби показва карта, която разграничава сухопътните територии на Китай. Поразително е, че Китай на тази карта включва острови, които са обект на териториални спорове в Южнокитайско море. спорът включва нации като Виетнам, Китай и Филипините, наред с много други.

Американският сенатор Тед Круз дори обвини филма в „насърчаване на китайска пропаганда“, както съобщава The Independent.

Предвид деликатния характер на това, което беше показано в трейлъра на филма за Барби, не беше изненада за всички, когато Ройтерс съобщи, че Виетнам е решил да забрани излъчването на филма в страната.

Това не е първият път, когато нацията решава да забрани филми за излъчване на съдържание, свързано с териториалния спор, тъй като същият доклад отбелязва, че Виетнам по подобен начин е забранил филма „Uncharted“ и сериала „Pine Gap“ на Netflix, тъй като също представя спорните острови като китайски.

Виетнам не беше единствената страна, в която филмът за Барби имаше риск да бъде забранен. Според Deadline, Филипините обмислят да последват примера със забрана на филма, тъй като по същия начин направиха това със забраната на прожекцията на „Uncharted“ по същата причина.

Според CNBC, Барби е успяла да избегне забраната за достъп до ефир във Филипините! Филмовият съвет на страната одобри филма, тъй като картата се смяташе за твърде „карикатурна“, за да бъде взета на сериозно, но те помолиха Warner Bros. да размие спорната граница за въздуха в страната.

Тъй като темата е както противоречива, така и политическа, производителите на Барби се опитват да си върнат загубените позиции във Виетнам и евентуално във Филипините, като отговорят на забраната директно в изявление.

Според 8days производителите на Barbie твърдят, че рисунката на картата е просто детинско изображение на действителна карта и „не е предназначена да прави каквото и да е изявление“. Въпреки това, като се има предвид чувствителността на темата, забраната едва ли ще бъде отменена скоро.

Сериозна тема на дискусия за „Барби“ е времето на излизането му. Появява се в същия ден като военния опус на Кристофър Нолан „Опенхаймер“.

Освен този голям гаф, “Барби” вече е замесена в редица други скандали.

Едновременното пускане на двата филма, особено като се има предвид яркият контраст в техния предмет и визуализации, дори породи интернет феномен, известен като “Barbenheimer” според The Daily Dot.

Филмът “Барби” предизвика и известни противоречия с маркетинговата си кампания във Франция през юни. Според Marca, маркетинговият плакат за Франция е дошъл с по-скоро R-рейтинг каламбур, който към днешна дата не е изяснен от екипа на Барби дали е умишлено или не.

Канадско-китайският актьор Симу Лиу ще играе азиатската кукла Кен в новия филм “Барби”. Въпреки че е едно от най-изявените лица на филма в насърчаването на разнообразието, актьорът се забърква в няколко PR скандала.

Според Yahoo, Симу Лиу е имал публичен спор с TikToker, който е критикувал актьора в нерегистрирано видео по време на маркетинговата му кампания “Барби”. Скандалът предизвика враждебна реакция срещу актьора за прекомерното преследване на критиците му онлайн.

Остава да видим дали негативните истории надделяват над промоционалната кампания и носталгичната привлекателност на филма “Барби”. Във всеки случай трябва да помним какво често казват PR експертите: “Няма такова нещо като лоша реклама”.

https://www.msn.com/