Ученици от разградското училище „Отец Паисий“ “постановиха” условна присъда за грабеж в симулиран наказателен процес

0
70



Ученици от Основно училище „Отец Паисий“ в Разград постановиха условна присъда за грабеж в симулиран наказателен процес, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в лудогорския град Илияна Георгиева.

Делото беше представено като заключително занятие със съда и прокуратурата на шестокласниците от Детското полицейско управление в учебното заведение. То е част от поредица срещи с представителите на двете институции по време на двугодишното им обучение. В заседателна зала на Районния съд учениците симулираха съдебния процес под ръководството на съдия Николай Борисов и прокурорите Десимира Недкова и Зорница Цветкова. Казусът, който трябваше да решат, бе грабеж, извършен от две момчета, нападнали съученичка на път към училищния автобус, за да откраднат мобилния ѝ телефон. Според предварителния сценарий момичето се похвалило, че притежава последния модел „Айфон“, подарен от родителите ѝ за рождения ден. След края на учебния ден двете момчета я последвали и започнали да дърпат раницата ѝ. Тъй като тя я стискала здраво, последвал удар с юмрук в лицето и ръката. От падналата раница двамата взели скъпия телефон и побегнали. След намесата на други свидетели, които се обадили в полицията, „потърпевшата” била прегледана от лекар, който установил, че е нанесена телесна повреда, посочи Георгиева.

 В хода на „съдебния процес” бяха разпитани пострадалата, нейната майка, двамата извършители, всички свидетели и вещи лица. След като изслуша страните по делото, съдът произнесе присъда за виновниците, които в съучастие причинили неимуществени вреди на момичето и отнели скъпия мобилен телефон. Постановено бе „лишаване от свобода за срок от шест месеца с двугодишен изпитателен срок“. Уважен бе и гражданският иск в размер на 4000 лв., допълни говорителят на ОД на МВР.

Програмата „Детско полицейско управление” е инициатива на Министерството на вътрешните работи. Целта е в младите хора да се формира чувство за уважение към законността и реда, към ценността на всеки отделен човешки живот и нетърпимост към насилие, агресия, хулиганство и други аморални прояви.

/ВД/



Източник БТА