Ученици от Момчиловци отбелязаха с проекти Световния ден на водата

0
48



Ученици от Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в село Момчиловци отбелязаха с изработката на проекти Световния ден на водата, чието мото тази година е „Вода за мир“, съобщи за БТА секретарят на Народно читалище „Светлина“ в селото Васка Мавродиева. Тя посочи, че инициативата е съвместна между читалището, училището и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Смолян.

Учениците от 5 до 7 клас беседваха за опазването и устойчивото ползване на подземните води с Катерина Исаева главен експерт в РИОСВ. „Всички бяха единодушни, че водата трябва да се опазва, защото е извор на живот. Те споделиха, че трябва да се опазва природата, защото водата е част от нея“, посочи Мавродиева.

С предоставените от екоинспекцията материали учениците създадоха проекти, на които показаха своето виждане за най-правилно използване на водата и какво не трябва да се допуска за замърсяването ѝ.

„Децата бяха много активни, заинтересовани и всички се включиха в изработването на проектите“, допълни секретарят на читалището. Някои от подрастващите представиха в проектите си съвкупността от чиста природа и чиста вода, други показаха замърсяването на планетата, а трети – с думи описаха ползите от водата. Всички се обединиха около мнението, че „живеещите в Родопите сме богати, защото имаме чиста вода, която стига за всички“.

/МК/



Източник БТА