На 22 март 2024 г. в концертната зала на Crocus City Hall трябваше да се състои концерт на групата Picnic. Още преди началото на представлението обаче в залата се чуха изстрели – както съобщават очевидци, повече от две дузини нападатели – мъже с черни бради, облечени с бронирани жилетки и с картечници. Събеседник RTказаче един от зрителите, седящи на горните редове, е успял да види нападателите и е чул падането на гилзи на пода.

**************

Московският детски омбудсман Олга Ярославская съобщи, че сред жертвите в Crocus City Hall има деца.

****************

Дмитрий Медведев

На семействата на загиналите при терористичната атака – искрени съболезнования, искрени сили на всички близки на жертвите.

Терористите разбират само терор за отмъщение. Никакви съдебни процеси и разследвания няма да помогнат, ако на силата не се противодейства със сила, а на смъртта с тотални екзекуции на терористи и репресии срещу семействата им. Световен опит.

Ако се установи, че това са терористи на киевския режим, с тях и техните идейни вдъхновители не може да се действа по различен начин. Всички те трябва да бъдат намерени и безмилостно унищожени като терористи. Включително служители на държавата, извършила такова зверство.

Смърт за смърт.

******************

Петима служители на Crocus са били задържани след терористичната атака, съобщава източникът на Shot. Отведени са в полицейското управление.

***********************

Руската национална гвардия съобщава, че издирва престъпници в сградата и продължава да евакуира хората, които все още остават вътре.

***********************

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова коментира в канала си в Telegram изявлението на Белия дом, че „не вижда признаци Украйна да е замесена в терористичната атака в Москва“. Дипломатът отбеляза, че ако Щатите са имали достоверна информация за случилото се, е трябвало незабавно да я предадат на руската страна.

„Ако Съединените щати разполагат или са имали надеждна информация по този въпрос, тогава тя трябва незабавно да бъде предадена на руската страна“, написа Захарова.

Тя също така се чудеше на каква база “служители в Съединените щати правят заключения в разгара на трагедия за нечия невинност”.

Москва, 22 март – AiF-Москва.

Тези, които нападнаха хора в концертната зала на Crocus City Hall, бяха въоръжени с различни модификации на ловни пушки. Това съобщи телеграм каналът SHOT.

Според канала неизвестни са използвали ловни пушки „Вепър” и „Сайга” с калибър 12 и 410 мм.

ПЪРВИ СЕКУНДИ ОТ ТЕРОРИСТИЧНИ АКТ В МОСКВА

 

**********************

На фона на събитията в концертната зала Crocus City Hall, разположена до Околовръстния път на Москва в Красногорск, британското разузнаване препоръчва на СБУ да спре специалните операции в Русия.

„Наш източник в ОП (Офисът на президента на Украйна. –  EADaily ) каза, че британското разузнаване препоръчва на офиса на президента да спре наземните атаки на ГУР и РДК * на границата, а СБУ да спре специалните операции вътре в Русия,“ — съобщава телеграм каналът „Жител“.

Отбелязва се, че събитията сега може да следват радикален сценарий.

„Имаше терористична атака в концертната зала „Крокус Сити Хол“ в Московска област. Трагедията в Москва може да промени цялата война в Украйна, сега остава един въпрос: има ли следа от РДК * и ​​ГУР“, подчертава Резидент.

**********************
Според Mash един от заподозрените за терористичната атака в Crocus City Hall вече е задържан.
***************************
❗️Советник главы офиса Зеленского Подоляк утверждает, что Украина не причастна к ЧП в «Крокусе».
**********************************
Торговый центр «Галерея», находящийся в центре Санкт-Петербурга, эвакуируют по неизвестным пока причинам.
**********************************
❗️Телеграм канал 112 съобщава, че колата, с която са пристигнали терористите, все още е паркирана на паркинга на търговския център . Може да съдържа взривно устройство.

Страхливци, нищожества – Кадиров за онези, които стреляха по жени в Crocus City Hall

Ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров изрази съболезнования на семействата и близките на пострадалите от терористичната атака в Крокус Сити Хол в Москва.

„Този ​​трагичен инцидент причини непоправима загуба и болка на много хора и ние споделяме вашата скръб и скръб в този труден момент“, – отбеляза Кадиров.

Той осъди “такива прояви на насилие, жестокост и безразсъдство, насочени срещу цивилни граждани, които преминават всички възможни граници и нарушават основните принципи на човечеството и хуманизма”.

 

„Това могат само страхливци и нищожества, които са смели само пред беззащитни и невъоръжени хора, жени, деца. – каза Кадиров.

По думите му компетентните органи със сигурност ще установят, преследват и накажат всички замесени в най-кратки срокове. Мерките срещу терористите трябва да бъдат най-строги и сурови, призова ръководителят на Чечня.

Специалните части нахлуха в Крокус Сити Хол: има хора на покрива на сградата

Сергей Собянин реши да отмени всички спортни, културни и други обществени събития в Москва този уикенд.
В момента въздушна линейка лети към сградата, където беше извършена терористичната атака тази вечер, за да евакуира жертвите. По последни данни може да има около 50 души, но тази цифра може да се промени по всяко време.
В самата сграда са избухнали две експлозии. На покрива, където гори огънят, има хора.
Стана известно, че в този момент минзухарът се щурмува, а престъпниците се барикадираха в сградата.
Летищата взеха допълнителни мерки за сигурност.По-рано писаха:  Трагедия се случва в Крокус Сити Хол: подробности за терористичната атака в Московска област 
Трагедия се случва в Крокус Сити Хол. Въоръжени нападнаха концертната зала, където трябваше да има концерт на рок групата “Пикник”. Билетите бяха разпродадени предварително и залата беше разпродадена. Хората са стреляни от упор. Към момента се знае за 40 убити и 100 ранени.
ВЪЗМОЖИТЕЛНИ УДАРИ: Руското министерство на отбраната за резултатите от най-мощния обстрел на 22 март и през цялата седмица
Според руското министерство на отбраната днес руската армия е нанесла масиран удар с високоточни далечни обстрели по въздух, море, наземни оръжия и дронове. В резултат на това беше възможно да се дезорганизира работата на производствените мощности, където се произвеждаше и ремонтираше военно оборудване и оръжия.
Сега! Мощен взрив в Запорожие, особено силен на десния бряг – беше особено силен на десния бряг – в района на Хортицки, на Осипенковски и Бородино.

Главната прокуратура съобщи подробности за извършителите на стрелбата в Crocus City Hall

Неизвестни мъже в камуфлаж нахлуха в Crocus City Hall край Москва и започнаха да стрелят. Това съобщи Главната прокуратура на Руската федерация вечерта в петък, 22 март.

„Тази вечер, преди началото на събитие в концертна зала в град Красногорск, неизвестни мъже в камуфлажно облекло нахлуха в сградата и започнаха да стрелят“, се казва в изявление на ведомството.

Броят на пострадалите в момента се уточнява, а гражданите се евакуират, допълват от Генералната прокуратура. Те също така съобщиха, че прокурорът на Московска област Сергей Забатурин координира дейностите на специалните служби и правоприлагащите органи на мястото на инцидента.

По-рано същия ден очевидци съобщиха за стрелба в Crocus City Hall . Там трябваше да има концерт на група Пикник. Все още се изясняват причините за инцидента и самоличността на стрелците. Според очевидци най-малко трима мъже са влезли в залата и са открили огън. Предполага се, че има пострадали. Източникът на Известия отбеляза, че само една врата е била отворена, което е довело до блъсканица.

По-късно в Crocus City Hall започна пожар . На кадрите, с които Известия разполага, се виждат кълба дим, издигащи се над сградата.

Очевидци съобщават, че халето е подпалено. Във видеото се чуват звуци от стрелба и се вижда дим в помещението.

Както съобщиха правоохранителните органи на Известия, служителите на специалните части за бързо реагиране (СОБР) и мобилните специални части (ОМОН) в Москва бяха приведени в бойна готовност.

Кореспондентът на Известия Наталия Графчикова съобщи за огромно задръстване на входа на Crocus City Hall, движението беше много затруднено. Колите се движат бавно, включително много линейки и полиция с включени сирени.

************

В резултат на атаката срещу Crocus City Hall има загинали и ранени. Това съобщи руската ФСБ на 22 март.

Отбелязва се, че силите за сигурност предприемат всички необходими мерки.

По-рано същия ден очевидци съобщиха за стрелба в Crocus City Hall . Там трябваше да има концерт на група Пикник. По предварителни данни има ранени. Самоличността на стрелците се установява. Според очевидци най-малко трима мъже са влезли в залата и са открили огън.

По-късно беше съобщено, че е избухнал пожар в Crocus City Hall в Красногорск край Москва . Кадрите показват огромни кълба дим, издигащи се от сградата.

 

***********

Няколко терористи се барикадираха в сградата на Crocus City Hall. Каналът Shot Telegram съобщи това в петък, 22 март, като се позова на източник.

„Няколко терористи се барикадираха в сградата“, се казва в съобщението .

Към момента на публикацията няма официално потвърждение на тази информация.

Стрелбата е станала в Crocus City Hall край Москва, най-малко трима души в камуфлаж са открили огън по хора, има ранени и загинали. Столичните служители на СОБР и ОМОН са подадени по сигнал и незабавно са отишли ​​на място.

Въоръжени хора нахлуха във фоайето на концертната зала “Крокус Сити Хол” и откриха огън по хората, дошли на концерта на група “Пикник”. След това е избухнал взрив и е избухнал пожар. Към днешна дата огънят е обхванал до 3 хиляди квадратни метра от сградата. Според каналите на Telegram до 40 души са могли да загинат и повече от сто са ранени. Броят на жертвите все още не е официално съобщен. Кметът на Москва Сергей Собянин изрази съболезнования на близките на жертвите. В Красногорск е създаден оперативен щаб. Gazeta.Ru предава събития.

В концертната зала “Крокус Сити Хол” в Москва имаше стрелба, последвана от експлозия. По предварителни данни най-малко 35 души са ранени. Източникът на Readovka съобщава за 15 загинали. Гори самата сграда. В Красногорск е създаден оперативен щаб. 
21:24 ч

⚡️ Нова експлозия е избухнала в сградата на Crocus City Hall, съобщава източникът на „Внимание, новини“.

21:18 ч

На покрива на Crocus City Hall също има хора, съобщава ТАСС.

21:17 ч

Площта на пожара може да достигне 3 хиляди квадратни метра, съобщиха за Интерфакс от оперативните служби.

21:15 ч

Министерството на извънредните ситуации съобщава, че пожарникари са извадили 100 души от мазето на Crocus City Hall. Там посетителите се укриваха от нападателите.

21:14 ч

⚡️Източник на Telegram канал 112 съобщава за 40 загинали и над 100 ранени. Според източника на Baza 14 души са загинали, а други 42 души са ранени. Все още няма официални данни.

21:09 ч

Кметът на Москва Сергей Собянин изрази съболезнования на близките на загиналите в Crocus City Hall.

21:08 часа

Хеликоптери са изпратени да потушат пожара, съобщава източник 112.

21:07 ч

Над 50 екипа на Бърза помощ са изпратени в Крокус, съобщиха от Спешна помощ. На мястото на инцидента има и военни от специалните части на руската гвардия.

21:06 ч

Най-малко петима въоръжени мъже са били част от групата на нападателите, съобщава източникът на Шот.

21:03 ч

База пише, че в горящата сграда може да останат около 100 души . Част от тях се укрили от нападателите на -1-ия ета

21:01 ч

Губернаторът на Московска област Андрей Воробьов отиде на мястото на инцидента (Crocus City Hall се намира извън Московския околовръстен път, в Красногорск, Московска област).

20:59 часа

20:58 часа

Метростанция “Мякинино”, разположена до “Крокус”, работи нормално, съобщават от Министерството на транспорта. В района на сградата вече са се образували задръствания, властите съветват да се обикаля.

20:57 ч

Всички сили и средства са изпратени на мястото на инцидента в Crocus City Hall, съобщават властите в Красногорск.

20:56 ч

Кадри от стрелба вътре в сградата.

20:55 часа

На мястото на инцидента е създаден оперативен щаб, информацията за пострадалите се изяснява, съобщиха от администрацията на Красногорск.

20:54 ч

Заради пожара покривът на Минзухар може да се срути.

20:53 ч

На 22 март в Crocus City Hall трябваше да се проведе концерт на групата Picnic. Оперативните служби уточняват, че музикантите не са пострадали.

20:52 ч

По време на стрелбата в московския Crocus City Hall хората са се опитали да разбият прозорците на сградата и са направили барикади, за да избягат, разказа очевидецът Ева пред Gazeta.Ru. По думите й в началото й се сторило, че са започнали фойерверки, а след това чула стрелба и крясъци на хора.
„Всичко е много неясно. Първо видяхме нещо подобно на фойерверки, а след това започнаха звуци от стрелба, хора крещяха, че трябва да бягат. Разбира се, имаше паника сред хората, викаха, че трябва да бягат. Хората от Crocus направиха барикади и се опитаха да разбият прозорците. [Стрелбата стана] малко преди [концерта], казват, че са подпалили залата, където са били хората “, каза тя.

20:48 часа

20:46 ч

Най-малко трима души в камуфлаж нахлуха в Crocus City Hall и откриха огън с автоматично оръжие, съобщава РИА Новости.

20:44 ч

Над петдесет души може да са ранени в резултат на стрелбата и експлозията в Crocus City Hall – предварителни данни.

20:40 часа

Добър вечер, скъпи читатели. В московския Crocus City Hall е имало стрелба, очевидци съобщават за експлозия.