Димитър Ненов е български интелектуалец, с когото трябва да се гордеем, каза в Разград пианистката Венета Нейнска

0
48



Димитър Ненов е български интелектуалец, с когото трябва да се гордеем, да продължаваме да говорим за него и да свирим произведенията му. Това каза пред публиката в залата на Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“ пианистката Венета Нейнска. Разград бе един от петте български града, в които с филмова прожекция и концерт бeше почетен роденият в лудогорския град пианист, композитор, музикален педагог, архитект и общественик.

„Винаги се вълнувам, дори само когато говорим за Разград, защото много обичам Димитър Ненов“, посочи пианистката. Тя обясни, че работи активно с музиката му от няколко години. „Тази вечер за кино-концерта подготвих въведение изненада, като слях три произведения в едно. Две от тях бяха от Ференц Лист, избрани неслучайно, а защото самият Ненов много обичал да ги изпълнява. Третото произведение бе ранната „Медитация“ на Ненов, творба, която е абсолютен шедьовър“, посочи Нейнска. Тя отбеляза, че личността на Димитър Ненов е изключителна и по думите ѝ колкото повече време прекарва с музиката му, толкова повече е уверена в това.

Част от програмата на клавирния рецитал на Венета Нейнска бе представянето на документалният филм „Димитър Ненов и измеренията на изяществото“. Продукцията е дело на видеопродуцента Ясен Харалампиев и Венета Нейнска и е реализирана по идея на изкуствоведа Елисавета Станчева по повод 120-годишнината от рождението на композитора. „Във филма се опитахме да съберем най-важното за Димитър Ненов и да го разкажем не само на българската, но и на публиката в цял свят. Това е и причината той да е свободно достъпен в интернет със субтитри на пет езика“, посочи пианистката. Тя добави, че е имала удоволствието вече да го представи в Будапеща и в Париж, като по думите ѝ унгарската и френската публика са останали възхитени от музиката на Ненов.

Филмовата прожекция и концертът в Разград, с който бе почетен Димитър Ненов се реализират с партньорството на Община Разград. Венета Нейнска благодари за топлото посрещане и домакинството на Общината, Общинския културен център и на всички в Разград.

В залата на Разградската филхармония през деня се проведе и музикална работилница с децата от Центровете за настаняване от семеен тип. Как се прави музика, кой измисля музиката, кои са музикалните букви, кой има талант – това бяха са само част от въпросите, които пианистката Венета Нейнска обсъди заедно с децата от Центъра. Те сами си направиха музика на различни ударни инструменти, учиха нотите и създадоха своя собствена мелодия. Някои от тях посвириха и по ноти.

Българският композитор, пианист и интелектуалец Димитър Ненов ще бъде почетен с филм, изложба и концерт в и Шумен. Филм и концерт за композитора и архитект Димитър Ненов ще бъдат представени също в Балчик и Перник. С филмова прожекция и концерт бе почетен българският интелектуалец Димитър Ненов и във Варна.

 



Източник БТА