УЕФА компенсира фенове на Ливърпул заради финала на Шампионска лига през 2022 – Футбол свят – Шампионска лига

0
47


УЕФА постигна поверително споразумение и ще компенсира фенове на Ливърпул след подадени искове за телесни повреди при хаоса около финала в Шампионската лига през 2022 година в Париж.

Пропуските в сигурността на “Стад дьо Франс” преди двубоя на “червените” от Мърсисайд срещу Реал Мадрид се оказаха изключително опасна “катастрофа”, за която УЕФА носи основна отговорност, заключи разследващ екип, назначен от футболния орган. 

Полицията държеше хиляди английски фенове на едно място преди мача и използва сълзотворен газ срещу тях пред стадиона. Десетки привърженици бяха ограбени извън стадиона след края на мача от местни жители.

От европейската футболна централа заявиха в петък, че са постигнали “пълно и окончателно споразумение” с феновете, представлявани от две адвокатски кантори в Ливърпул “във връзка с трудностите и предизвикателствата, пред които са били изправени”.

“Споразумението е сключено без признаване на отговорност”, добавят от УЕФА в свое изявление.

Неуспешната операция за сигурност, включваща френската полиция и местните власти, доведе до това десетки хиляди фенове да бъдат държани на зле организирани опашки часове преди мача на стадиона с капацитет за 75 000 зрители. “Стад дьо Франс” е едно от основните места за провеждане на олимпийските игри в Париж това лято.

Финалът, спечелен с 1:0 от Реал Мадрид, започна с близо 40 минути по-късно заради инцидентите със запалянковците на Ливърпул. 

Разследването на инцидентите от специално назначения екип продължи около година. /БТА



Източник Gong.bg