От 2 април над 50 лекарства за сърдечно-съдови заболявания стават безплатни, а над 300 – с намалено доплащане

0
49



От 2 април 2024 г. 56 лекарства за сърдечно-съдови заболявания стават безплатни, а над 300 – с намалено доплащане. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на финансите (МФ). Списъкът с групите лекарства е публикуван на сайта на МФ. Във всяка от групите лекарства има поне по един медикамент, който ще бъде безплатен за пациентите. За другите лекарства от същата група пациентът ще доплаща, като за различните им разновидности ще доплаща значително по-малко, отколкото досега – средно с 58%, допълниха от пресслужбата на МФ. За 40 от лекарствата доплащането е под един лев. Промяната влиза в сила от  април 2024 г.

От МФ изразяват положително становище за осигуряване на средства за 100% заплащане от държавата на 56 лекарства за сърдечно-съдови заболявания, сред които за хипертония, аритмия и други често срещани хронични състояния. След положителното становище на МФ и на Министерството на здравеопазването вчера Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти одобри окончателно решението, с което лекарствата ще се реимбурсират на 100% от НЗОК.

БТА припомня, че на 11 март от НЗОК съобщиха, че се предвижда над 600 хиляди пациенти да доплащат по-малко за някои лекарства за домашно лечение на сърдечно-съдови заболявания. С въвеждане на промяната се очаква сериозен позитивен социален ефект, разширен достъп до терапия на сърдечно-съдовите заболявания и намаляване на случаите за отказ от терапия по финансови причини. С тези лекарства се извършва базова терапия за сърдечно-съдовите заболявания.

 

/ВД/



Източник БТА