Удобство и привързаност са ключовите думи в интериорния дизайн, казва арх. Рафаела Манджароти

0
64


Удобство и привързаност са ключовите думи в интериорния дизайн, казва италианският архитект Рафаела Манджароти. Тя говори за някои от „най-иновативните“ си проекти на лекция в галерия „Академия“ на Националната художествена академия. Лекцията се организира по повод Деня на италианския дизайн със съдействието на Италианското посолство, Италианския културен институт и Италианската търговска агенция.

„Като жена дизайнер, си дадох сметка, че изобщо не се интересувам от това да изразя силата и ефективността на предметите. По-скоро ме интересуваше да изразя други ценности“, обясни Манджароти. През годините тя проектира различни уреди за домашна употреба и мебели. Сред тях е пералня, която работи с помпа вместо мотор. В дизайна ѝ са заложени „човешки черти“ като система с формата на сърце. Рафаела Манджароти казва, че пералнята не издава шум като стандартните, освен това пести вода и енергия. Създала е също електрическа метла, която съчетава работата на обикновена метла и прахосмукачка. 

Докато е в Милано, дизейнерката проектира и пиано, което има функцията и на маса. На него може да се яде и работи, а клавиатурата може да се прибира и вади, без да се поврежда. Сред творбите ѝ попада и сешоар, който няма нужда от кабел. Изключва се сам, когато е оставен на маса и се включва сам, когато пак се вдигне за употреба. Това са „предмети, които да създават усещане за привързаност и симпатия“, добавя архитектката.

На лекциите си тя представи и свои дизайни на мебели. При тях също разчита най-вече на удобството. Не следва модните тенденции. Вместо това иска да създаде нещо, което да остане във времето. „За мен лекотата е форма на елегантността“, посочи Манджароти.

През годините, тя патентова 35 изобретения. Съветът, който отправи към останалите сегашни и бъдещи дизайнери, е да разчитат на качеството, а не на бройката.

/ДД/



Източник БТА