Арх. Белин Моллов подреди изложба във Видин

0
61


Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ на арх. Белин Моллов беше открита в Културен център „Жул Паскин“ в крайдунавския град. Тя се осъществява със съдействието на Община Видин. Представени са около 40 акварелни картини, на които са изобразени крепостта „Баба Вида“, реновираната Видинска синагога, катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, джамията на Осман Пазвантоглу, Стамбол капия и други архитектурни обекти.

На събитието присъстваха кметът на община Видин д-р Цветан Ценков, общински съветници, архитекти, директори на културни институции. Кметът д-р Ценков изказа уважението си към автора за това, че е оценил подобаващо архитектурата и историята на Видин. Тази изложба затвърждава положителното отношение на арх. Моллов към старопрестолния град, подчерта кметът.

Според автора идеята на изложбата е да провокира интереса към архитектурните паметници, сгради и ансамбли, които пренасят очарованието на отминали епохи, възпитават и поддържат чувство на принадлежност към средата, в която живеем. Всяка сграда има своя история и съдба, създадена от вдъхновението на дадена творческа личност, за която трябва да знаем и да почитаме, каза за своите творби арх. Моллов. Той сподели, че откриването на реновираната Видинска синагога е най-голямото негово преживяване, което е изпитвал по отношение на монумент.

Експозицията може да бъде разгледана до 15 април. 

/АКМ/



Източник БТА