Осъдиха бащата на младеж, убил 4-ма ученици в гимназия в САЩ

0
63


Бащата на стрелеца от училище в Мичиган, който уби четирима гимназисти, беше осъден за непредумишлено убийство. Съдът реши, че 47-годишният Джеймс Кръмбли е пренебрегнал нуждите на психичното здраве на 15-годишния си син, купувайки му пистолета, който е използвал при нападението през ноември 2021 г.

Съпругата на обвиняемия Дженифър Кръмбли ще получи присъда следващия месец по същото обвинение.

Делото срещу семейство Кръмбли е прецедент, тъй като за пръв път родители са обвинени в непредумишлено убийство заради престъплението на детето им. Техният син, Итън, беше осъден на доживотен затвор без право на замяна.

Бащата на едно от убитите деца Стив Сейнт Джулиян заяви, че това е само първата стъпка към разрешаване на проблема с насилието и оръжията в Щатите.

„Можем да изпратим хора на Луната, можем да построим небостъргачи, но не можем да предпазим децата си в училищата”, каза той.

Прокурорът Карън Макдоналд заяви, че решението на съда не може да върне жертвите, но бележи момент относно поемането на правна отговорност. Тя поясни, че родителите са могли да предотвратят трагедията, пише BBC, цитирана от NOVA.

По-рано тази седмица в заключителните си аргументи пред съдебните заседатели Макдоналд нарече нападението в гимназията „предотвратимо и предвидимо”. Тя добави, че действията на Джеймс Кръмбли са били „редки и груби”. Прокурорите посочиха, че бащата не е взел достатъчно мерки, за да помогне на влошеното психично здраве на сина си, а дори му е подарил и полуавтоматичен пистолет.

Присъдите на двамата родители трябва да бъдат произнесени на 9 април. Законът предвижда до 15 години затвор.





Източник 24часа