Да пише книги беше естественото състояние на Максим Минчев, казва Максим Бехар

0
69



Да пише книги беше естественото състояние на Максим Минчев (1953-2020). Това каза пред БТА ПР експертът Максим Бехар по повод „По пътищата на Африка“ – последната книга от автора, която излиза близо четири години след кончината му. Томът включва непубликувани досега пътеписи на журналиста, писател, пътешественик и дългогодишен ръководител на БТА от различни африкански страни.

Издаването на книгата беше повече от логично – книгата беше написана от Максим Минчев, трябваше да мине известно време, да отлежи в главите ни и да я направим достояние на неговите читатели, посочва Бехар, който е сред инициаторите на публикуването на „По пътищата на Африка“.

Издател на книгата е Нейко Генчев („Фабер“), журналистът Георги Милков е редактор на тома, а Данаил Алексиев е автор на оформлението. По думите на Максим Бехар в „колективното дело“ по издаването на книгата са работили още Соломон Паси, Гергана Паси, Венета Писарска, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, Жанет Захариева, Мартин Захариев.

ПР специалистът отбелязва, че пътеписите в „По пътищата на Африка“ са написани с хъс, детайли и невероятно точни подробности. „Написани са „цветно“, с изразни средства, които само Максим умееше, придружени със страхотни снимки… Отваряш книгата и… все едно си говориш с Максим, толкова натурално и човешки изглежда всяка една дума“, разказва той.

Според него Максим Минчев вероятно е обиколил всеки квадратен сантиметър от Африка. В книгата са разказани истории от пътуванията на автора през последните години от живота му. Включени са пътеписи от 15 от най-любимите му африкански маршрута – Танзания, Зимбабве, Намибия, Кралство Есватини, Сао Томе и Принсипи и свършат в Судан, посочва Бехар. Показани са още снимки от пътешествията на журналиста и писател в Африка.

„Африка е континент, в който веднъж като стъпиш на него, оставаш влюбен цял живот. Защо Максим е влюбен в Африка може да се разбере от книгата – вероятно континентът с най-голяма разнообразие от култури, природа, възможности за преживявания, емоции и настроение“, смята Максим Бехар.

По думите му „По пътищата на Африка“ е специална книга не само защото е последна за Максим Минчев. „Тя започва с един дълъг увод от около 40 страници от Соломон Паси, който придава на книгата не само „африканско“ значение, а я прави историческа, защото в нея са разказани уникални истории и изключителните постижения, и мисии на Максим през годините – като пътешественик, като пресдиректор на Атлантическия клуб, генерален директор на БТА толкова дълги години, и не на последно място – като наш голям приятел. Този увод наистина обогатява книгата и я прави безценна от литературна, а и от фактологическа и историческа гледна точка“, отбелязва ПР експертът. Допълва, че уводът също е придружен със снимки – лични фотографии на Максим Минчев от различни точки на света и с много известни личности.

Максим Минчев е журналист, писател, пътешественик, ерудит и интелектуалец. Той е генерален директор на БТА от 2003 г., в продължение на 17 години.

Описал е пътешествията си в близо 140 държави в редица свои книги, сред които „Седмата мина” (1982), „Джунглите на Шри Ланка” (1999), „Атлантически пасианси” (2004), „Търсачи на миражи” (2015).



Източник БТА