ТАКЪВ Е ЖИВОТЪТ

0
3748

 

Такъв е животът!

Какъв?

Ами такъв, кой както го чувства, както го вижда, както го изживява…

За едни годината мина от мандат в мандат. Други спечелиха за пръв път мандат. Честито и на едните, и на другите! Ред е да изпълнят обещанията си, за да ги харесат всички, които са ги избрали, че и от онези, които не гласуваха за тях или излязоха да берат гъби в полята на Добруджа, на брега на морето, та дори в Гърция, Малдивите и Тенерифе.

Такъв е животът!

За България годината бе не само успешна. Дори бе много успешна. Набиват ни в мозъците, че е исторически успешна.

Може и така да е… Но в границата на държавата ни вече се завъртаме едва 6 милиона. С фадрома да минеш из някои села – човек няма да намериш. Кради на воля, никой няма да те спре. За малките градчета трябва да измислят вече званието „Герой на демоНкратична България!” Докато ги има. Поне да останат в историята, да се учи за тях, когато един ден малките ромчета се научат да четат и станат депутати. Все пак наближава денят, в който те ще са мнозинство в тази държава и дори може да поискат промяна в Конституцията, за да сменят законно името й!

Такъв е животът!

Животът е като двете страни на монетата. На едната има лик, с него нищо не можеш да купиш. На другата е изографисано число. Може да е 1 стотинка, но без стотинка не ти продават хляба. Нито водата. Ала има и хора, които колекционират златните монети на БНБ, на Българската народна банка. Нещо сбъркано има в името на тази банка. Защо пък да се казва народна? Републиката ни вече не е народна. И армията ни не е народна. И общинските ни съвети не са народни. Я си помислете, на кой народ е тази банка, какво народно има в нея? Ако беше народна, нали щеше да има банкови клонове във всички градове, та дори и в по-големите села.

Монетата има и трета страна. През 1882 г. в Санкт Петербург са отсечени първите български сребърни монети. Те са с номинали 1 и 2 лева. Върху ръба на монетата се появява надпис „Боже, пази България“.

Кой бог почитаме днес, та да има такъв надпис? И би ли гласувал парламентът да бъде изписано „Бойко, пази България”. Не е казал всевишният – не е сторено!

На сегашните монети по ръбовете има зъбчета. Защото в България днес всеки се зъби на всеки. Зъбят се един на други президент и премиер. Депутат срещу депутат. Бедни срещу богати. Зъб до зъб, зъб за зъб… Затова и тази година завършваме като една озъбена-обеззъбена държава.

С население цели 6 милиона българи, е българите не сме толкова много но…

Такъв е животът!

Изтича китайската година на златния земен глиган. Пустите му китайци, как познаха, че ще ни нагази африканската чума по прасетата и свинското месо в магазините ще стане златно. Даже и 20-годишното замразено вносно от резерва на страните-приятелки… Тях що ги не лови африканската чума? Ами защото там прасетата са приятели на българите…

Такъв е животът!

Питам се приятел на българите ли ще е Брекзит? Ако е приятел – няма да го хване африканска чума и догодина ще ядем свинско месо от Великобритания. Даже и говеждо ще ни изпращат. И пилешко. Че и заешко. Великобритания има връзки по цял свят – ще ядем камили, щрауси, кенгура… Колко ни е да си внесем трътки от папагали, момички от зебри, яйца от крокодили… Ние сме държава с неограничени възможности. Нас Брекзит не ни плаши. Ние сме европейска сила, най-могъщата ограда на Европейския съюз, депото за отпадъци на Западна Европа, донорът на проститутки – женски и мъжки, могъщата страна, воинът, който като стисне буца сирене, е в състояние да спре всяка агресия на Русия, Турция, Китай и дори Сийленд /държава с 5 постоянни жители/… Ние си купихме самолети. Ще си купим и подводница. Ние сме велики. По-велики дори от македонците, по-точно – от ашладисаните северомакедонци.

Такъв е животът!

Задават се интересни години. Китайската – на металния сребрист плъх. Славянската – на предящия паяк.

Плъхове ли сме, или паяци ние – българите, учените още не са ни определили. Време е най-после да се допитаме до водещите американски научни институти. Особено, когато си купим новия правителствен самолет. Комисионната от покупката ще е за сметка на пенсионерите. Така те ще се чувстват част от правителството на България, нещо като акционери в командировките на президента, премиера и ореола от гении около тях.

Такъв е животът!

Задава се година, в която едрите плъхове ще гризкат по-големи хапки от държавната баница. За мишлетата на демокрацията ще остават тук-там трохички от магистрали, санирани жилища, от обществени поръчки за лекарства, за плодове и топло мляко в училищата, от проекти за воден цикъл, за погранични огради, за годишнини… И те душички хранят. Съпартийци са, какво да ги правиш?… През 2020 година тук-там ще започнат да потъват корабчета. Бурна година ще е. Вълните не прощават. Плъховете първи ще започнат да бягат от гемиите. И големия кораб ще започнат да напускат, най-вече тези, които са успели да си складират парички за черни времена. Съмнителна година е 2020-а за някои паткани, както народът ни още нарича плъховете и съселите. Не дай, Боже, някой да ги капандоса и да ги сложи в празен тенекиен варел, нещо като килия, нещо като затвор. Ще почнат един друг да си хапят опашките, дори да се самоизяждат. Такъв оцелял паткан да пуснеш на свобода, та да му гледаш сеир как съпартиец съпартиеца си гони до дупка, докато му изяде сиренцето, че и него дори. Страхът е велика сила за оцеляване. Такава ще е тази година за патканите…

А и котките дебнат. Малките котенца са гладни. Мяучат. Искат и сиренце. И мишленце. И службичка на топло и с ведомствен ресторант, с почивна база, с командировчици…

Такъв е животът!

С годината на предящия паяк започва нов цикъл от 16 години. Учените твърдят, че има около 40 000 вида паяци, обединени в 109 семейства. Ужас! И всеки си преде паяжина с надеждата нещо да попадне в нея, а той или тя да го изяде, да му изпие кръвчицата и да се наслаждава как безпомощно мърда с крачета. Ужас!

Такъв е животът!

Пустите му славяни, как си измислили такава година – година на предящия паяк. Казано по човешки, 2020 година ще бъде година на паяците. Едно до друго наредени хиляди, милиони човешки същества-паяци. Всеки преде паяжина, всеки поставя клопка на всеки, всеки омотава всеки, всеки се опитва да се отърве от всеки…

Такъв е животът!

Дори още по-страшно. Влюбваш се в една красива паячка. Дооплиташ нейната паяжина. Свързваш я дори със своята и правиш семеен дом. После тя иска деца. Ти правиш. И тя те изяжда. Такъв е животът на много видове паяци. Почти като при човеците.

Такъв е животът!

Паяци има навсякъде. И да чистиш, и да пръскаш с отрови, и да развъждаш гадинки срещу паяци, пак някъде ще се загнезди, затова са цели 40 000 вида. Има ги навсякъде. Виждал съм паяк в министерски кабинет. Виждал съм паяк на рамото на премиер. Паяци има в Народното събрание, в министерства и агенции, в кметства, в общини, в заводи и ферми, в хотели и дори в тоалетните… Дебнат, а и дълго живеят без храничка… Живеят и дебнат, после хоп и…

Такъв е животът!

Идва Нова година. Преди нея ще запалим светлините на елхата за Коледа. Щастливи ще бъдат всички, които посрещнат и Коледа, и Нова година. Няма по-голямо щастие от това да се чувстваш жив. Да усещаш до себе си най-близките си хора. Да се радваш заедно с тях, че те има, че ги има на този свят.

Такъв е животът!

Идвала година на плъха…

Идвала година на паяка…

Да не ви пука. Плъхове и паяци е имало още преди да се роди човечеството. И пак не са човеци!

Не са!

Такъв е животът!

Радвайте се на живота! Силата на човешкия живот е в радостта, че те има на този свят. Че си създал и че имаш още време да създадеш нещо. Че можеш да направиш друг човек до теб щастлив.

Такъв е животът!

Изживейте го по човешки!

Бъдете живи и здрави!

Честита Коледа! Честита Нова година!

Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

  1. ОЩЕ ЕДИН ВАЖЕН МОМЕНТ ПРЕДИ КРАЯ НА ИЗБОРИТЕ ЗА МЕСТНА ВЛАСТ В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ
  2. ПАРАДОКСИ СЪПЪТСТВАТ БАЛОТАЖИТЕ ЗА КМЕТОВЕ НА ЧЕТИРИ ОБЩИНИ В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ
  3. МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019 В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ: ЧЕТИРИМА СПЕЧЕЛИХА МАНДАТ НА ПЪРВИ ТУР, ДРУГИ ЧЕТИРИМА ОТИВАТ НА БАЛОТАЖ В НЕДЕЛЯ – 3 НОЕМВРИ
  4. ИЗБОРИТЕ – ЕДНА РЕАЛИСТИЧНА ИГРА “ТУКА ИМА, ТУКА НЯМА…”
  5. АЛОООО, КЪДЕ Е РАЗУЗНАВАНЕТО?…
  6. ГРАДИНАРСКО ХОРО В ОДРИНЦИ
  7. ЗАПОЧНА СТРАСТНАТА СЕДМИЦА – ЕВРОИЗБОРИ’2019
  8. НАФТАЛИН
  9. НА ПЪРВИ МАЙ – ПРИВЕТ! ЩЕ ИМА ЛИ БАНКЕТ?
  10. ПОСЛЕДНА ПРОЛЕТ ЗА ЛИПИТЕ
  11. ПАРТОМАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА
  12. ФАЛШИВО… НАРОДНО СЪБРАНИЕ
  13. НА РИБОЛОВ ЗА… КАРАКУДИ…
  14. БЪЛГАРИЯ В МАРТЕНИЦИ
  15. БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ ЗА РЕМОНТ НА ХРАМА „СВЕТА ТРОИЦА“ В КАРАПЕЛИТ
  16. СТАВА ГОРЕЩО, ДЕПУТАТИТЕ СА… ГОЛИ
  17. ТРИФОН ЗАРЕЗАН – ОБЕДИНИТЕЛЯТ
  18. „ЖЪЛТАТА ГОСТЕНКА“ ИНФЕКТИРА ЕВРОПА
  19. ДВА ТЕЖКИ, МНОГО ТЕЖКИ ВЪПРОСИ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ МЛАДИ
  20. ИСТИНСКИТЕ ПАТРИОТИ УВЕНЧАХА БЪЗСМЪРТИЕТО СИ НЕ КАТО УПРАВЛЯВАЩИ…
  21. ИМА НЕЩО СБЪРКАНО В ЕНЕРГОИЗТОЧНИЦИТЕ…