Тази година астрономическата пролет настъпи днес /20 март/ в 05:06 ч. Вече сме в пролетното равноденствие, съобщи Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия при БАН и от катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“.

Лятното часово време (с 1 час напред) ще бъде въведено на 31 март (неделя) в 03:00 ч. и ще бъде валидно до 27 октомври (неделя) в 04:00 ч., припомни той.

Скоро след пролетното равноденствие, на 25 март 2024 г., ще се случи първото затъмнение за 2024 г. – лунно, от полусянката на Земята. Неговото начало ще се наблюдава от Централна Европа и Централна Африка. Цялото затъмнение ще може да се проследи от Западна Европа, Западна Африка, Атлантическия океан, остров Гренландия, Северна и Южна Америка, Тихия океан, части от Арктика и Антарктика, каза физикът. Краят на затъмнението ще се наблюдава от Австралия, Япония и Източна Азия. От България затъмнението няма да може да се наблюдава. По време на явлението Луната ще бъде в съзвездието Дева, а Слънцето – в Риби.

Пролетта е един от годишните сезони. Дърветата и цветята се събуждат за нов живот. На прелестната им красота и ухания се радват деца и възрастни. Всеки иска да почувства пролетните лъчи върху кожата си и да свали дебелите зимни дрехи. На този ден денят и нощта са равни по продължителност.

Chopin – Spring Waltz

Пролет моя

Имен ден
На този прекрасен ден трябва да почерпят хора с пролетни имена, като Пролет, Пролетка.

Пролет е – Мими Иванова

Петя Буюклиева ПРОЛЕТ

Паша Христова – Пролет моя (на живо) Pasha Hristova

Весна пришла! Оркестр Поля Мориа – Love story – Paul Mauria. Композитор Франсис Лэ (Francis Lai).

Spring. Antonio Vivaldi

  • Beautiful Rock Ballads 80s & 90s – The Best Rock Ballads Songs Ever