ЗАПОЧНА СТРАСТНАТА СЕДМИЦА – ЕВРОИЗБОРИ’2019

0
1523
EU election. European Union parliament seats and a voting box on EU flag background, banner. 3d illustration

 

В страните от Европейския съюз започна Страстната седмица – грандиозният политически поход за качването на боговете на Олимп, мисли си за Брюксел. Кой ще оглави парламента на ЕС. Кой ще стане начело на Европейската комисия.

Кой?

Европейските божества за следващите 5 години.

Такъв е животът!

На Велики понеделник започнаха проповедите на лидерите на големите политически партии по телевизии, вестници, радиа, сайтове… Разгониха  опонентите. Разголиха ли. Разказаха за майчиното им мляко. Дори за похожденията на прабабите им. Казаха молитвите си за изборен успех.

Днес е Велики вторник. Пророците говорят за съдбата  на Европейския съюз.  Представят своите таланти –  кандидатите за евродепутати, пред стадото избиратели, сред които блея и аз. Слушаме притчи за кохезионни фондове, дават се нравствени наставление на мъдрите девици и ергени като какво, кога и как да направят в господен – Брюксел. Има и друг храм – в Страсбург. Храмове да искаш в Европейския съюз – от Лондон до Вилнюс.

На Великата сряда – утре, ще бъде Тайната вечеря на лидерите на коалиционните партньори. Очи в очи ще се оглеждат кой ще предаде дружината, макар и вече да го знаят. Всички са предавали и са били предавани.

На Велики четвъртък практически ще бъде произнесена смъртната присъда над опонентите. На медиите ще бъде дадено последното богато угощение от компромати, за да бъдат публикувани в петъчния ден във вестниците. След това телевизии, радиа, сайтове, фейсбук групи ще раздухват огъня на Разпети петък. Пилат Понтийски ще има десетки превъплъщения в България, а в 27-те държава от Европейската империя ще бъдат стотици. Присъдите ще бъдат жестоки и невъзвратими. Поне до първите часове след изборите на 26 май.

На Разпети петък на медийния кръст ще бъдат разпнати червени, сини, зелени, жълти, бели и черни, а заедно с тях и всички в нюансите на цялата политическа дъга. Глави ще падат, други глави ще никнат тайно и славно с брашно, леща, боб,  купони, бележки и бележчици, по-често с банкноти – парите не миришат. Пък и да замиришат, следизборният вятър ги отвява безвъзвратно.

Великата събота е Ден за размисъл. Тихо-тихо много партии, коалиции, кандидати за евродепутати ще бъдат погребани и оплакани. Но в полунощ божествените ще възкръснат. Всеки от пожелалите да гласуват вече ще знае, поне би трябвало да е решил, с кой номер в бюлетината да гласува. Така, както са му казали, както са му обещали, както са го убедили, както са му заповядали, както са го подкупили, както сърцето, душата и умът са му говорили…

Възкресението е в неделния Великден на 26 май. Много чукане предстои. И с яйцата. И по кокалчетата. И с козунаците.

Великден е. Велики избори.

Вечерта по късна доба светлината ще огрее целия Европейски съюз.

Едни свещи ще угаснат. Други свещи ще запламтят.

И ще има речи. Речи. И пак речи. Обещания. И иносказания.

И в ярки светлини. И в трагични тонове. Победоносни. И маносани. Победи и поражения ще се слеят в едно – нов Европейски парламент.

Честито на новите евродепутати с божествени заплати!

Такъв е животът!

Ще се окаже ли вярна прогнозата за времето през следващите 5 години, един Бог знае.  Който е жив, който оцелее – ще каже.

Ако не е забравил какво са му обещавали пред 5 години!

През Страстната седмица Евроизбори’2019!

Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

  1. НАФТАЛИН
  2. НА ПЪРВИ МАЙ – ПРИВЕТ! ЩЕ ИМА ЛИ БАНКЕТ?
  3. ПОСЛЕДНА ПРОЛЕТ ЗА ЛИПИТЕ
  4. ПАРТОМАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА
  5. ФАЛШИВО… НАРОДНО СЪБРАНИЕ
  6. НА РИБОЛОВ ЗА… КАРАКУДИ…
  7. БЪЛГАРИЯ В МАРТЕНИЦИ
  8. БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ ЗА РЕМОНТ НА ХРАМА „СВЕТА ТРОИЦА“ В КАРАПЕЛИТ
  9. СТАВА ГОРЕЩО, ДЕПУТАТИТЕ СА… ГОЛИ
  10. ТРИФОН ЗАРЕЗАН – ОБЕДИНИТЕЛЯТ
  11. „ЖЪЛТАТА ГОСТЕНКА“ ИНФЕКТИРА ЕВРОПА
  12. ДВА ТЕЖКИ, МНОГО ТЕЖКИ ВЪПРОСИ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ МЛАДИ
  13. ИСТИНСКИТЕ ПАТРИОТИ УВЕНЧАХА БЪЗСМЪРТИЕТО СИ НЕ КАТО УПРАВЛЯВАЩИ…
  14. ИМА НЕЩО СБЪРКАНО В ЕНЕРГОИЗТОЧНИЦИТЕ…
  15. СПЕТЕ, БУДИТЕЛИ, СПЕТЕ СПОКОЙНО, НЯМА КОЙ ДА ВИ БУДИ!…
  16. ПО ЕДНА СТУДЕНА ВОДА ОТ ПРИВАТИЗАЦИОННИТЕ ФОНДОВЕ
  17. ГОДИШНАТА СРЕЩА НА МЕСТНИТЕ ВЛАСТИ НЕ РЕШИ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ – НЕЗАВИСИМОСТТА НА ОБЩИНИТЕ
  18. ЮЖНА ДОБРУДЖА Е БЪЛГАРСКА! ТАКЪВ Е ЖИВОТЪТ!
  19. 25 ГОДИНИ С ПО-ДОБРИЯ ВЕСТНИК – „НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА“
  20. ТРИ В ЕДНО…