ПАРАДОКСИ СЪПЪТСТВАТ БАЛОТАЖИТЕ ЗА КМЕТОВЕ НА ЧЕТИРИ ОБЩИНИ В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ

0
1619

 

Който се интересува, вече знае, че в четири общини в Добричка област ще има в неделя – 3 ноември, балотажи за избиране на общински кмет. Това са Добрич, Добричка, Каварна и Тервел.

По време на избори винаги е имало, а съм убеден и че през следващото десетилетие /поне/ ще продължи да има парадокси. Да не ровим в купата със сламата да търсим игла. Защото самата купа може да се окаже от… игли. Знаем си ги. С едни се боцкаме. С други си зашиваме копчета. С трети си шием костюми за кметове, общински съветници, депутати и евродепутати. Та дори и за прокурори, за посланици, за съдии… Та дори и за обществени поръчки за тоалетни тук и там…

Интересен парадокс се очертава за тези четири балотажа. От поведението на кръвните врагове ГЕРБ-БСП зависи… взаимния им успех.

Такъв е животът!

БСП понесе поражение в общините Добрич, Каварна и Тервел. Някъде дори тежко поражение. За това ще си говорим след изборите. Не му е времето да вадя нож на умряло куче. Или…  Както и да е. Царят беше казал една мъдрост: „Когато му дойде времето!“

Такъв е животът!

Да се върнем към парадокса. От поведението на гласувалите за БСП на 27 октомври – дали ще излязат да дадат вота си и за кого, а и дали няма да си останат по домовете, в голяма степен, дори в много голяма степен зависи кой ще спечели изборите в тези три общини. Убеден съм даже, че първата стъпка дори вече е направена в Тервел. Там си знаят най-добре. И аз знам малко. Двата щаба – на ГЕРБ и ДПС, в Тервел знаят и могат много повече. Ще видим кой какво е правил и какво е успял да направи по въпроса вечерта на 3 ноември. В Тервел на първия тур за БСП гласуваха 1270 души, а разликата между ГЕРБ и ДПС бе едва от 327 избиратели.

Но сега ще се убедите, че тези приказки са ала-бала. Защо си правя харакири? Защото вчера по обяд дойде още по-парадоксална новина. Спечелилата балотаж Аксел Невзат Наз-Исмаилова официално се отказа да продължи борбата и то, забележете, в полза на БСП. После телефоните замълчаха, по-скоро оглушаха, та ние бяхме изправени пред безкрайните възможности да тълкуваме това чудо нечувано. Какво може да се тълкува? Заповед, нареждане от горе, много горе, защото в ДПС случайни работи не стават.  Някакъв сериозен, ама много сериозен личен проблем в последния момент. И такива случайности в ДПС не се случват. Остава мистериозна причина… Каквато и да е тя, един срещу друг на балотаж излизат Симеон Симеонов от ГЕРБ с резултат от първия тур 40.64 % срещу Пламен Желязков от БСП – 22.06%. Разликата в гласовете на първия тур за кмет са 1494, а за общински съвет – 1097. Нямате ли чувството, че половината БСП е преминало в ГЕРБ? Ще ви подскажа само едно – случайност в този случай няма.

В Каварна избирателите от БСП също са най-големият резерв от гласоподаватели – според резултатите от първия тур, те са 1137. Там разликата между отишлите на балотаж кандидати на ГЕРБ /СДС/ и ПП ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ са 752. Смятам резултатите от гласуването за общинските съветници, защото общо взето там си проличава партийният вот. През последните 4 години в Каварна се разразиха тежки личностни и междупартийни конфликти, които ще дадат отражение на поведението на гласувалите за БСП къде ще насочат гласовете си, ако излязат да гласуват.

И в Добрич има интрига. Макар тук намесата на гласувалите за БСП – 3490 души, да е общо взето относително по-слаба поради гласовете, подадени за другите неспечелили партии, някои от които са в управлението на държавата коалиционни партньори на ГЕРБ. Да припомня, че разликата за гласувалите между двамата кандидати, излизащи на балотаж, е на избора за кмет – 3508 в полза на Йордан Йорданов, и на 1150 в полза на Надежда Петкова в избора за общински съвет. Тези разлики повдигат нови въпросителни, които трябва да бъдат тема на анализите в двата щаба. Всяка круша си има дръжка.

Особено интересна е ситуацията при балотажа в община Добричка. На всички досегашни избори на първи тур БСП и ДПС са играли всеки сам за себе си – най-вече за спечелване на максимален брой общински съветници. На втори тур, а особено след изборите, двете партии са намирали общ език за управление и са постигали значими успехи. В края на последното съвместно управление се разрази конфликт, който доведе до значително охладняване на отношенията заради неизпълнени ангажименти. Друга тема. Сега двете политически формации твърдо играят за спечелване на кметското място. И изведнъж гласувалите за коалицията ГЕРБ /ЗНС/ ще имат тежката дума да разрешат проблема кандидатът на коя партия ще стане общински кмет. Резервът е в рамките на 2865 /при гласуването за кмет/ и 2065 /при гласуването за общински съвет/. Значима разлика, тема за анализ в щабовете. Що се отнася до разликата между кандидатите на БСП и ДПС, тя е значително по-малка от резерва – 683 при гласуването за общински съвет и 532 при гласуването за кмет.

Да припомним, че кандидатът на ГЕРБ /ЗНС/ бе Дико Иванов, дългогодишен зам.-кмет в управлението на кметовете от БСП Петко Петков и Тошко Петков.

Всъщност, това е само повърхността на парадокса. Има много по-значими фактори, които са силните подводни течения, които ще определят кои ще спечелят в четирите балотажа: Добрич – Йордан Йорданов, Надежда Петкова; Добричка – Соня Георгиева, Ердинч Хаджиев; Каварна – Йордан Стоянов, Елена Балтаджиева, Тервел – Симеон Симеонов, Пламен Желязков.

Смятам, че всички участващи в балотажите са достойни за уважение и имащи авторитет в общините си кандидати за кметове и на всички ние от НДТ пожелаваме успех, здраве и държавнически подход в управлението и политическата им кариера.

Някои очакваха още един парадокс, но… не се получи.

Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

  1. МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019 В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ: ЧЕТИРИМА СПЕЧЕЛИХА МАНДАТ НА ПЪРВИ ТУР, ДРУГИ ЧЕТИРИМА ОТИВАТ НА БАЛОТАЖ В НЕДЕЛЯ – 3 НОЕМВРИ
  2. ИЗБОРИТЕ – ЕДНА РЕАЛИСТИЧНА ИГРА “ТУКА ИМА, ТУКА НЯМА…”
  3. АЛОООО, КЪДЕ Е РАЗУЗНАВАНЕТО?…
  4. ГРАДИНАРСКО ХОРО В ОДРИНЦИ
  5. ЗАПОЧНА СТРАСТНАТА СЕДМИЦА – ЕВРОИЗБОРИ’2019
  6. НАФТАЛИН
  7. НА ПЪРВИ МАЙ – ПРИВЕТ! ЩЕ ИМА ЛИ БАНКЕТ?
  8. ПОСЛЕДНА ПРОЛЕТ ЗА ЛИПИТЕ
  9. ПАРТОМАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА
  10. ФАЛШИВО… НАРОДНО СЪБРАНИЕ
  11. НА РИБОЛОВ ЗА… КАРАКУДИ…
  12. БЪЛГАРИЯ В МАРТЕНИЦИ
  13. БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ ЗА РЕМОНТ НА ХРАМА „СВЕТА ТРОИЦА“ В КАРАПЕЛИТ
  14. СТАВА ГОРЕЩО, ДЕПУТАТИТЕ СА… ГОЛИ
  15. ТРИФОН ЗАРЕЗАН – ОБЕДИНИТЕЛЯТ
  16. „ЖЪЛТАТА ГОСТЕНКА“ ИНФЕКТИРА ЕВРОПА
  17. ДВА ТЕЖКИ, МНОГО ТЕЖКИ ВЪПРОСИ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ МЛАДИ
  18. ИСТИНСКИТЕ ПАТРИОТИ УВЕНЧАХА БЪЗСМЪРТИЕТО СИ НЕ КАТО УПРАВЛЯВАЩИ…
  19. ИМА НЕЩО СБЪРКАНО В ЕНЕРГОИЗТОЧНИЦИТЕ…
  20. СПЕТЕ, БУДИТЕЛИ, СПЕТЕ СПОКОЙНО, НЯМА КОЙ ДА ВИ БУДИ!…