С тържествен военен ритуал в Ямбол отбелязаха 146 г. от Освобождението на България

0
64



С тържествен военен ритуал в Ямбол отбелязаха 146 г. от Освобождението на България. Честванията по случай националния празник 3 март започнаха с церемония по издигане на националното знаме на централния площад и продължиха с шествие до Паметника на загиналите за свободата до Военния клуб. 

Почетния строй на представителните военни роти на площада прие началникът на Ямболския гарнизон и командир на авиобазата „Безмер“ полк. Милен Димитров. Благодарствен молебен за извоювалите българската свобода отслужиха енорийските свещеници отец Стоян и отец Жельо.

„Днес е изключително важно да си припомним колко трудно се извоюва една свобода, но и колко трудно се отстоява тя. Днес е ден на гордост и на радост, ден на преклонение, но и ден на размисъл – кой е бил до нас и ни е помагал и се е жертвал за нашата свобода, и кой е бил против да бъдем свободни“, каза в словото си кметът на Ямбол Валентин Ревански.

„Живеем в сложни времена и днес повече от всякога България има нужда от мъдри държавници, които да мислят, да говорят и да действат за мир, а не за обратното. Вечна памет на героите, дали живота си за свободата на Родината ни. Честит национален празник на България и 146-а годишнина от Освобождението ни от османско робство“, обърна се към присъстващите на площада кметът на Ямбол.

В шествие под съпровода на градския духов оркестър стотици граждани, представители на местната и на държавната власт и военнослужещи се отправиха към Паметника на загиналите за свободата. Там беше отслужена заупокойна молитва, а паметта на героите бе почетена с падане на колене и поднасяне на венци и цветя.

Започна и туристическият поход „По стъпките на Освобождението“. Маршрутът му е от паметника на Иван Параскевов, инициаторът за създаване на Браилското знаме – първообраз на националния ни трибагреник, Средновековната крепост „Дъбилин“, Брънековата къща, паметната плоча на Стелияна Параскевова и хълма Боровец, където на 55-метров пилон е издигнато българското знаме.

По случай Трети март знакови сгради и паметници в града снощи бяха осветени в цветовете на националния трибагреник. Ден на отворени врати днес е обявен в Музея на бойната слава и в културно-информационния център “Безистен” в Ямбол.



Източник БТА