Със специална програма старозагорският драматичен театър “Гео Милев” ще отбележи Международния ден на театъра

0
67



По случай Международния ден на театъра, 27 март, Драматичен театър „Гео Милев“ е подготвил специална програма за почитателите на театралното изкуство. Това съобщиха от пресцентъра на културната институция. 

Празничният ден ще започне с откриване на изложба, представяща творбите от втория конкурс за детска рисунка „Нарисувай ми театър“. Във фоайето на първия етаж на Културен център „Стара Загора“ ще бъдат изложени рисунки на герои и моменти от спектакли на Драматичен театър „Гео Милев”. „През тази година в конкурса се включиха деца и младежи от цялата страна. Пристигнаха 125 рисунки от София, Бургас, Русе, Добрич, Кърджали, Монтана, Лом, Петрич, Мадан, Дуранкулак, Казанлък, Нова Загора, Шумен, Варна, Кюстендил, Генерал Тошево, Симитли, Берковица и Стара Загора“, съобщиха за БТА от театъра. Всички творби са оценени от експертно жури с председател Димо Генов и членове Мария Гьокова и Сия Петкова. Те са избрали най-добрите рисунки, които ще бъдат представени в изложбата, уточниха още организаторите.

По-късно през деня във фоайето на втория етаж на Културен център Стара Загора ще се проведе театралната работилница „Поети в театъра“. Тя ще представлява своеобразен дуел между актьори и поети. В това предизвикателство поетите ще трябва да излязат от зоната си на комфорт и да се изправят очи в очи със своите читатели. Актьорите пък ще трябва да изразят смисъла на стихотворенията според своето усещане, и то под изпитателния поглед на техните създатели. Публиката ще оценява не качествата на стихотворенията, а качеството на изпълнението според критериите: дикция, художествено внушение, изразителност, емоционалност, атрактивност.

Участие ще вземат артистите от Драматичен театър „Гео Милев” – Светла Тодорова, Елена Азалова, Димитър Митев, Христофор Недков, Ивелин Керанов, Красимир Ненков и поетите – Гергана Атанасова, Ина Иванова, Яна Монева, Румен Денев, Мартин К. Илиев и Йордан Пеев.

Денят ще завърши с постановката „Хаос“ на сцената на Културен център „Стара Загора“. Премиерата на спектакъла беше в  Нощта на театрите, 18 ноември м.г. Постановката „Хаос“ е на финландския драматург Мика Мюлюахо. Режисьор е Петър Денчев, сценограф и автор на костюмите е Петър Митев, а композитор Христо Намлиев. Преводът от финландски е на Росица Цветанова, а в представлението участват Миленка Сотирова, Мария Енева, Тони Тончева, Ванина Йорданова, най-новото лице на трупата Симона Тодорова, която ще направи своя дебют на професионална сцена, и гост актрисата Екатерина Лазаревска.

 



Източник БТА