Съдия Йордан Иванов говори пред единадесетокласници от Търговище за пътнотранспортните престъпления и нарушения

0
72



Пред близо сто ученици от 11 клас на Първо Средно училище „Св. Седмочисленици“ в Търговище съдия Йордан Иванов говори за пътнотранспортните престъпления и нарушения. Срещата бе по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, а гост беше председателят на Окръжния съд в Търговище Татяна Даскалова. 

Работейки повече от 35 години по такива престъпления, съдия Иванов очерта причините, които водят до катастрофи. Той даде дефиниция за пътнотранспортно произшествие, кога се счита за непредпазливо и кога за умишлено. Разясни, според закона, кои телесни повреди са леки, средни и тежки, и на кой съд са подсъдни престъпленията, при които има такива пострадали.

Разказа конкретен случай от практиката си, при който шофиране с 15 км над позволената скорост на пътен участък е довела до ПТП и смърт на участник  в произшествието.

Магистратът обясни подробно значението на понятието „опасна зона при ПТП“ – времето от подаването на сигнала на мозъка на шофьора до настъпването на произшествието и как винаги се търси причинната връзка между настъпилото произшествие и резултата от него.

Даде конкретни съвети към аудиторията: Ако попаднете в ПТП, окажете помощ на пострадалия, обадете се на телефон 112, обезопасете местопроизшествието. За виновния това са смекчаващи вината обстоятелства при определяне на наказанието, а за утежняващо се смята дали е управлявал под въздействие на алкохол или след употреба на наркотични вещества (тук магистратът направи разграничение, като при втория случай кръвната проба за наркотици може да е положителна няколко дни след употребата им). 

За миналата година жертвите на пътя в България са 531 души, а за 2022 г. – 521, изтъкна съдията. Както БТА съобщи, от началото на март при 261 катастрофи са загинали 14 души, а 336 са били ранени.

Целевата група на днешната лекция са подрастващи, които са издържали изпита за правоспособност на МПС, и такива, на които предстои такъв изпит. Те трябва да познават закона, а не само листовките за изпита, каза съдия Иванов. 



Източник БТА