Страните от Южна Европа призовават за по-надеждно споразумение за миграцията

0
163

Лидерите на девет южноевропейски държави призоваха ЕС да финализира ново споразумение за миграцията и да увеличи усилията за предотвратяване на вълните от мигранти от Северна Африка, докато край бреговете на Либия се разиграваше поредната драма потънала лодка, пише френската редакция на Euro News

Съветът заяви, че Европейският съюз като блок трябва да подобри реакцията си, като засили операциите по наблюдение на външните граници на Европа, за да предотврати заминаването на хора и да разбие мрежите за трафик на хора.

Докато те обсъждаха въпросите, лодка на либийската брегова охрана се е блъснала в малка лодка, превозваща около 50 мигранти, близо до бреговете на страната, като е потопила гуменото плавателно средство и е изхвърлила намиращите се на борда му в Средиземно море, съобщи група морски спасители.

Междувременно на еднодневната среща се включиха домакинът Малта, както и Хърватия, Кипър, Франция, Гърция, Италия, Португалия, Словения и Испания.

В края на срещата на върха гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че страните от ЕС “трябва сами да определят при какви условия ще влязат” в 27-членния блок.

“В момента контрабандистите са тези, които решават кой да влезе в Европейския съюз и това трябва да се промени”.

Мицотакис заяви, че членовете на ЕС трябва да се съсредоточат върху репатрирането на хора, които нямат право на убежище, като същевременно осигурят организирани пътища за законна миграция.

Домакинът Роберт Абела, министър-председател на Малта, заяви, че ЕС трябва да ускори времето, необходимо за репатриране на мигранти, чиито молби за убежище са неуспешни.

Понастоящем липсата на споразумения за репатриране със страните на произход позволява на много мигранти просто да изчезнат и да се отправят на север в търсене на семейство и работа.

“Но в крайна сметка проблемът трябва да бъде решен при източника. За да помогнем за постигането на тази цел, подчертаваме необходимостта от спешно изграждане на по-стабилни и всеобхватни партньорства с всички наши партньори в южното Средиземноморие”, смята Абела.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source