В Харманли за пореден път поискаха закриване на центъра за мигранти

0
44



Граждани на Харманли за пореден път поискаха закриване на местния Регистрационно-приемателен център (РПЦ) за мигранти. Това стана тази вечер с митинг – шествие от центъра на града до центъра за мигранти. Шествието е организирано на граждански принцип.

Около сто души участваха в проявата на недоволство. По време на шествието бяха развети национални флагове, а от множеството скандираха “Бежанците вън!”

Основното ни искане е за затваряне на центъра и преместването му извън района, каза организаторът Николай Георгиев. Той посочи, че ново настояване е сегашната база да бъде превърната в производствена и да се открият нови работни места. Заради присъствието на мигранти хората започнаха да напускат града, не само младите, поясни Георгиев.

На въпрос на БТА той отговори, че на първо време и превръщането му в център от “затворен” тип е приемливо.

Тук съм като гражданин без политически пристрастия. Причините да сме против лагера не са една и две, каза Милко Тодоров. Нашите майки и деца загубиха начина си на живот, не могат да се върнат непридружавани вкъщи, обясни той. По негови думи мигрантите се събират на тумби в градинките, закачат младите момичета, подсвиркват им, правят им знаци. Тодоров добави, че между тях има инциденти, които се потулват. 

Тук съм по покана на протестиращите, каза евродепутатът Ангел Джамбазки от групата на Европейските консерватори и реформисти. Ако Пактът по миграцията и убежището се приеме и то в последните две сесии на Европейския парламент, набутан в края на мандата да мине през пръсти, той ще бъде вреден за нас и не в наш интрес, предупреди Джамбазки. Този Пакт ще направи така, че пограничните държави в ЕС да станат утайник за нелегалната миграция, той прерабатва в лоша за нас светлина дъблинските споразумения, смята евродепутатът. 

Джамбазки каза още, че ролята на Фронтекс (Европейската агенция за гранична и брегова охрана) в момента е да регистрираме колкото може повече нелегални мигранти, което вероятно е част от допълнителното споразумение с Австрия.

В момента няма конфликт, който да изкара хората на улицата, каза по-рано днес кметът на Харманли Мария Киркова. Тя поясни, че съществува разбиране от страна на всички институции за центъра за мигранти и припомни, че едно от настояванията – за по-засилено полицейско присъствие, вече е изпълнено с разполагането в града на подразделение на жандармерията, след което като цяло вечерният час на мигрантите се спазвал.

Киркова изрази надежда, че няма да възниква напрежение и че няма да се повишава сегашният капацитет на РПЦ. Трябва да се научим да живеем заедно независимо от различията, но спокойствието на моите съграждани е важно, коментира още Киркова. Тя обобщи, че като цяло нещата се случват, макар и бавно. Тя се съгласява с искането на МВР да замени сегашната частна фирма в охраната на обекта.

Директорът на РПЦ Йордан Панев увери пред БТА, че обстановката в центъра е спокойна и няма място за притеснения. По негови думи в момента настанените в институцията – основно сирийски граждани, са 519 души, като това представлява 31 процента от капацитета ѝ. Така наречените „сингъли“ – младите несемейни мъже, които местните считат за потенциално опасни, са между 40 и 50 процента от пребиваващите в центъра.

Панев посочи още, че мерките за сигурност са увеличени, че вечерният час се спазва, като при неизпълнението на ограничението се съставят протоколи на нарушителите и при два такива се прави предложение за преместване в лагер от закрит тип.    

 

 

 

 

   

 



Източник БТА