Конгресът на депутатите (долната камара на парламента) на Испания отхвърли кандидатурата на лидера на консервативната Народна партия Алберто Нунес Фейхоо за поста министър-председател в ходa на второто гласуване, съобщава националният ежедневник El Pais.

Първият тур на гласуването се проведе на 27 септември. На него кандидатът за премиерския пост трябваше да получи подкрепата на абсолютно мнозинство от народните представители, т.е. най-малко 176 от 350. Тъй като това не се случи, два дни по-късно се проведе второ гласуване в Конгреса на депутатите, като за избирането на Фейхоо този път бе необходимо обикновено мнозинство.

След като лидерът на НП Алберто Нунес Фейхоо се провали в опита си да положи клетва като премиер, възможните сценарии са няколко. След официалното информиране на краля, Фелипе VI отново ще проведе кръг от консултации с партиите през следващата седмица и ще избере нов кандидат, за който да бъде гласувано. По всяка вероятно това ще бъде лидерът на социалистите Педро Санчес. Възможният вот за него ще бъде 178 “за“ и 172 “против“. Това би направило второто гласуване ненужно. Ако все пак това не се случи, кралят трябва да предложи нов кандидат. Крайният срок е 27 ноември.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник