Столичният общински съвет ще обсъди бюджета на София за 2024 г.

0
63



На днешното седмо редовно заседание на Столичния общински съвет (СОС) предстои да бъде обсъден бюджетът на София. В дневния ред, публикуван в сайта на Общината, са включени 34 точки и две допълнителни. 

В началото на година кметът на София Васил Терзиев съобщи, че бюджетът на Столичната община за 2024 г. ще е рекорден – 2,576 млрд.лв., спрямо 2,564 млрд.лв. за 2023 година. 

В сряда кметът на София обясни, че в корекциите на бюджета са включени 10 предложения на “Продължаваме промяната – Демократична България” (“Спаси София”), ГЕРБ-СДС, “БСП за България”, “Синя София”, ВМРО-БНД, независими съветници. Заедно с тях изработихме списък с 29 обекта и дейности без осигурено финансиране към капиталовата програма, които ще бъдат изпълнявани при наличието на средства, каза още Терзиев. Предстои Комисията по бюджет и финанси да изработи обобщен доклад до края на деня, който ще бъде внесен в Общинския съвет за гласуване, уточни кметът. 

Вчера на брифинг в сградата на Столична община зам.-кметът по финанси Иван Василев обясни, че в бюджета са предвидени увеличения на възнагражденията в администрацията, увеличения в сектори “Транспорт”, “Здравеопазване”, “Спорт” и “Култура”. Благодарение на помощта на държавата, ще се увеличат и заплатите в сектор “Детско здравеопазване”, каза Василев. В транспорта възнагражденията се увеличават с 15 %, в културата – 20 %, 10 % пък е увлечението при администрацията, в сектор “Здравеопазване” ще достигнем рамката на колективния трудов договор, а сега и след протегната ръка от държавата, и в детското здравеопазване, каза още Василев.

Общинските жилища, здравната инфраструктура и запазване на зелените площи са основните наши приоритети в доклада ни за Бюджет 2024 на Столична община, заяви Иван Таков, председател на групата на МК “БСП за България” в СОС.

В началото на седмицата председателят на СОС съобщи, че на предстоящото заседание по предложение на почти всички политически групи в градския парламент, ще се направи актуализация на заплатите на кмета Васил Терзиев, общинските съветници и районните кметове. Причината е, че те не са променяни от 10 години, а това е период, в който се отчита значително повишение на цените на стоките и услугите, обясни още Петров.

Предложението на общинския съветник от “Продължаваме промяната – Демократична България” (“Спаси София”) Симеон Ставрев за това децата от центровете за настаняване от семеен тип в София да не плащат такси за общински спортни обекти също ще бъде разгледано на днешното заседание. 

Предстои да бъде разгледано и предложение за кандидатстване по проект за модернизация на системата за изкуствено осветление в 14 района на София. Бюджетът на проектното предложение е в размер на 2,539 млн. лева, от които близо 2 млн. лева се планира да бъде безвъзмездната финансова помощ, а 539 257 лева от бюджета на СО за 2025 година.

Общинските съветници ще разгледат и предложенията на трима районни кмета за кандидатстване по Проект „Красива България”. 

Столичният общински съвет ще разгледа и предложение на общинския съветник от групата на ГЕРБ-СДС Мирослав Боршош за изготвяне на цялостна концепция за коледната украса на София. 



Източник БТА