Скърбим за загубата на големия български писател Алек Попов, написа министър-председателят в оставка Николай Денков

0
47



Скърбим за загубата на големия български писател Алек Попов, написа министър-председателят в оставка Николай Денков във Фейсбук-страницата на Министерския съвет.

Алек Попов си отиде твърде рано от този свят, пише още Николай Денков. Остави ни вечните си творби, които продължават да вълнуват умовете и сърцата на многобройните му читатели у нас и в чужбина. 

С таланта си той прокара нови пътища пред качествения хумор в съвременната българска литература, допълва премиерът в оставка. 

Ще го запомним с яркото му перо, с оригиналната му мисъл и със силните му послания към обществото. Искрени съболезнования на близките му! Вечна му памет! пише още Николай Денков.

По-рано от БАН съобщиха, че писателят Алек Попов, авторът на „Мисия Лондон“, „Черната кутия“, „Митология на прехода“ е починал днес.

„Той беше един от най-оригиналните и талантливи съвременни български белетристи. До последния си дъх се опитваше да разгадае тайните на българското слово, дълбаеше в безкрайните тунели на отечественото езиково пространство и чрез творбите си показваше и разгръщаше многобагровата палитра на българската изящна словесност“, посочват от БАН. По думите им Алек Попов се интересуваше много от развитието на нашия език, от неговото обогатяване и магичната му способност да изразява и изобразява конкретните пулсации на духа на времето.

„Творбите му доказваха по елегантен начин това и предизвикваха у четящия човек желание за размисъл, за диалог, а понякога и за полемика. Но нали тъкмо в полемиката и в спора се ражда истината“, посочват още от БАН.

/МК/



Източник БТА