Руски учебно-боен самолет ЯК-130 се е присъединил към ВВС на Иран

0
195

©

Иранските новинарски агенции съобщават, че в страната се намира учебно-боен самолет ЯК-130 руско производство, който се е присъединил към военновъздушните сили на страната предава Associated Press.

В съобщението на ISNA се посочва, че модерният учебно-боен самолет е в състояние да отговори на нуждите от обучение на пилотите, да управляват изтребители от 4-то поколение.

През април Иран обяви, че е финализирал сделката за закупуване на изтребители Су-35 от Русия.

Иран и Русия поддържат близки отношения, особено в областта на военното оборудване.

Иранските безпилотни летателни апарати са ключов елемент от продължаващата война на Русия срещу Украйна. Техеран предложи поредица от противоречиви обяснения за безпилотните самолети, като първо отричаше да ги е доставил на Москва, а след това твърдеше, че е продал безпилотните самолети само преди началото на войната. Въпреки това обемът на използваните в конфликта безпилотни летателни апарати показва, че Иран постоянно доставя бойни дронове във войната.

През юни Белият дом заяви, че Иран предоставя на Русия материали за изграждане на завод за производство на дронове източно от Москва, тъй като Кремъл се стреми да си осигури постоянни доставки на оръжия.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник