На 22 август, Русия е извела в Черно море новия кораб “Циклон”, който наскоро бе приет в състава на Черноморския флот на Руската федерация, съобщава УНИАН.

Говорителят на Силите за отбрана на Южна Украйна (ОК “Юг”) Наталия Хуменюк е съобщила в телевизионния канал “Еспресо”, че руските сили са отвели в морето наведнъж три кораба с ракети “Калибър”, включително “Циклон”. Общият залп от ракети от този тип в момента е до 20 броя.

Според Хуменюк наскоро руските военни са извършили “бойно разузнаване“ на  противовъздушната отбрана на Украйна с помощта на едноударни дронове.

“Това означава, че руснаците са готови да нанесат нови ракетни удари по територията на Украйна“, е обяснила тя.

Какво е известно за кораба “Циклон”

През юли Русия обяви плановете си да удари Украйна от новопостроения малък ракетен кораб “Циклон“. Въпреки това, според ВМС на Украйна, този кораб два пъти не е преминал необходимите тестове. Русия се е опитала да тества кораба през 2021 и 2022 г., но без успех, пише украинската агенция.

На борда на кораба има осем крилати ракети “Калибър”.

Наскоро ОК “Юг” на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) е съобщило, че настоящата активност на руската авиация и присъствието на кораби в черноморските заливи е косвен признак за подготовка за бъдещи атаки.

Представителят на ГУР Вадим Скибицки е предупредил, че в Деня на независимостта на Украйна, 24 август,  Русия може да прибегне до нова ракетна атака.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник