Президентът Румен Радев произнесе реч тази вечер пред Общото събрание на ООН.

Той очерта войната в Украйна като кризата, която поставя човечеството в преломен момент и призова ООН да намери подход за постигане на мир.

Очаквано – като най-важната криза в света Румен Радев определи войната в Украйна. Именно тя изостри и всички останали кризи в света, конфликти, тероризъм, социално неравенство, продоволствена криза и нарушени вериги на доставки след пандемията.

Президентът припомни пред Общото събрание, че България е заклеймила агресията в Украйна още от самото ѝ началото и призова ООН да изпълни най-важната си мисия – да намери подход за постигане на мир. Останалите акценти в изказването на Румен Радев – той призова за реформа на Съвета за сигурност и разширяването му от сегашния му състав от пет постоянни страни-членки, предаде БНТ.

Призова и за допълнително място на непостоянен член за групата на държавите от Източна Европа. В речта си държавният глава засегна и разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани, като постави в основата и като ключово важно за тяхната европейска интеграция изграждането на добросъседски отношения. Пред ООН Румен Радев заяви, че България тази година отбелязва 80 години от спасяването на евреите през Втората световна война и подчерта, че този епизод от историята ни вдъхнвоява и сегашното поколение да поддържа ценности за толерантност и разбирателство.

“Живеем в свят на нарастващ риск и несигурност. Възкръсналите призраци на самоунищожението като резултат на пълномащабната война в Европа са кошмар, който моето поколение погрешно вярваше, че е отминала фаза в човешката история. От първия ден България заклейми агресията на Русия срещу Украйна. Всеки ден от тази война застрашава международния мир и сигурност и вече се е превърнала във война на изтощение, която изправя пред предизвикателство социалното и икономическото развитие в света. Затова приоритет на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН е да намери подходи, които могат да очертаят пътя към възстановяване на мира в Украйна”, каза държавният глава в речта си.

Докато Румен Радев произнасяше своята реч пред Общото събрание, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел беше на ключова среща с председателя на ЕК, с украинския президент и с министъра на външните работи на Румъния. Тема на разговорите беше износът на украинско зърно, особено след като Бълагрия вдигна забраната за това, и мерките, които Киев ще предприеме след преговори с ЕК за успокояване на тревогите на българските земеделци.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source