Рангел Бизюрев дори не опита да излезе на свобода, нямало смисъл (Обзор)

0
69


Втора смърт след убийството на Митко: почина баща му Недялко, а преди време и дядото на екстрадирания от Дания

Обвиненият в убийството на 24-годишния Митко в пловдивското село Цалапица – Рангел Бизюрев, не се възползва от правото си да обжалва наложената му мярка за неотклонение “задържане под стража”.

На 21 март окръжният съд в Пловдив прецени, че най-адекватно е той да остане в ареста, а новият му адвокат Делчо Джубелиев сметна, че няма смисъл да опитва да го извади.

“Прочетох материалите по делото и след като се запознах с тях, реших, че няма да обжалвам задържането му”, коментира юристът пред “24 часа”.

Обвинението на Рангел е за тежко умишлено престъпление. Освен това той признава, че в нощта на убийството на Димитър Малинов го е удрял.

При такива обстоятелства шансовете на 30-годишния мъж да излезе на свобода са близки до нула.

Домашният арест не би бил адекватна мярка за неотклонение в случая на Бизюрев, тъй като след разпита му близките и приятелите на Митко възобновиха протестите си.

Ако магистратите пуснат Рангел да се прибере вкъщи, той ще трябва да стои в дома си в Цалапица, което може допълнително да нажежи обстановката в селото.

Местните неведнъж се събираха пред жилищата на баба му и дядо му, както и пред къщата на обвинените за негови укриватели близнаците Борислав и Валентин Динкови.  

Семейството на Малинов очакваше с екстрадицията на Бизюрев от Дания да излязат на светло нови доказателства за случилото се във фаталната нощ на 20 юли 2023-а и братята да бъдат привлечени към отговорност като съучастници в убийството.

По време на 5-часовия си разпит обаче Рангел е посочил, че на срещата с Митко е присъствал единствено Борислав, който пък не бил удрял загиналия младеж.

Така Динкови са обвинени единствено за предоставяне на кола за извозване на тялото на Димитър и инструменти за заравянето му, както и че са помогнали на Рангел да се укрие.

Близките на Митко продължават да се съмняват, че истината за убийството се крие. Младежът е издъхнал от задушаване вследствие на счупена носна преграда, а в устата му липсвали зъби. В показанията си Рангел твърди, че е удрял Малинов само в тялото.

“Кой удари Митко в лицето”, пита майката на убития – Атанаска Бакалова. Според нея замесените в убийството, които трябва да си понесат последствията, са повече от трима. Районният съд пък за пореден път отказа да позволи на близнаците да признаят вина и да получат леки присъди.

На 27 март, 8 месеца след откриването на тялото на Митко, семейството му беше застигнато от още една смърт. Неговият баща Недялко Малинов издъхна на 50-годишна възраст.

За кончината му съобщи първа бившата му жена Атанаска. Близките му го изпратиха на следващия ден на централния траурен парк в Стамболийски.

Няколко месеца по-рано, докато Рангел Бизюрев още се укриваше, пък издъхна дядо му. Мъжът бил много близък с внука си и отказвал да повярва, че може да е извършил убийство. Погребали го без много шум в тесен семеен кръг.





Източник 24часа