Промени в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел се очаква да обсъди на първо четене парламентът

0
50



Парламентът ще обсъди на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Това предвижда първа точка от проектопрограмата за работа на Народното събрание, публикувана на сайта на законодателната институция.

Промените са внесени от Министерския съвет на 13 април 2023 г.

В мотивите се посочва, че предложеният законопроект има за цел да транспонира в българското законодателство част от изискванията на Директива (ЕС) 2019/1151 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 г. във връзка с използването на цифрови инструменти и процеси в областта на дружественото право (Директивата), с която се изменя Директива (ЕС) 2017/1132 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2017 г. относно някои аспекти на дружественото право.

С Директивата се допълват съществуващите правила в областта на дружественото право на Европейския съюз, които са кодифицирани в Директива (ЕС) 2017/1132 в насока използване на все повече цифрови решения в дружественото право, включително при учредяването на дружествата и регистрацията на клонове, подаване на документи и обмен на информация за дружествата и техните клонове, съхраняване на документи в машинно четим формат, както и обмен на информация за текущо лишаване от права на лице да осъществява функциите на управител или директор. С изменението на Директива (ЕС) 2017/1132 се следва и принципът на еднократност, който държавите членки следва да прилагат в областта на дружественото право, което означава, че от дружествата няма да се изисква да подават една и съща информация до публичните органи повече от веднъж, като същата следва да се обменя по електронен път между регистрите на държавите членки чрез системата за взаимно свързване на бизнес регистрите (BRIS).

С Директивата се въвежда изискването за транспонирането на обстоятелствата, уредени с нейното издаване, чрез законови, подзаконови и административни разпоредби, пише още в мотивите.

В проекта на дневен ред на парламента е също така първо четене на промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Проектопрограмата включва още второ четене на промени в Закона за признаване на професионални квалификации, както и първо четене на изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и в Закона за българите, живеещи извън Република България.

Очаква се тази седмица народните представители да разгледат на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за ограничаване изменението на климата.



Източник БТА