Президентът трябва да отговоря политически за служебното правителство

0
61


Има опасност от конституционна криза в две посоки. Първата е свързана с номинациите за министър-председател. Няма регламент, които да ги задължава да поемат този пост. Втората е по-важна, там има двусмислие – това е новият член 99, който не поставя ясно въпросът за политическата отговорност, каза проф. Пенчо Пенев, бивш министър на правосъдието и конституционен съдия в ефира на Би Ти Ви.

По думите му има две тълкувания. Правилното е, че президентът трябва да отговоря политически за служебното правителство, но за да стане това, е необходимо той да участва при съставянето на правителството, като то бъде съгласувано с него. “Не може да носиш политическа отговорност, ако самият ти не си участвал и този състав не твоят”, каза той.

Другото тълкуване е президентът да бъде само регистратор – кандидатът за премиер съставя състав, а той издава указ. “Но как ще ангажира неговата политическа отговорност, като той няма никаква връзка и елементарно доверие на този състав”.

По думите му, ако президентът е само регистратор, не може да отговаря за правителството, тъй като на практика няма да е негово. “Тогава става така, че служебното правителство няма да отговаря пред никого – Народното събрание не може да гласува вот на недоверие на служебно правителство, от др. страна, президентът няма да е политически отговорен”, убеден е проф. Пенев.





Източник 24часа