Правителството на Германия обвини Бундестима в липса на патриотизъм – Футбол свят – Германия

0
52


Германският национален отбор по футбол ще прекрати близо 80-годишното си партньорство с Адидас и ще започне да носи екипи на Найк от 2027 година. Германският концерн облича Бундестима от 50-те години на миналия век насам, а партньорството между двете страни се е превърнало в синоним на успехите на четирикратните световни шампиони.

Решението на Германската футболна федерация предизвика остра реакция от правителството, чиито представители обявиха, че заменянето на местната Адидас с американката Найк показва “липса на патриотизъм”. “Не мога да си представя екипа на Германия без трите линии”, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек. “За мен Адидас и черно-червено-златното винаги са вървели ръка за ръка. Това е част от германската идентичност”, допълни той. “Това е грешно решение. Парите разрушават традиция и парче от нашия дом”, написа здравният министър Карл Лаутербах в X.

Сделката с Найк е била “най-добрата финансова оферта, и то с много”, обяви изпълнителният директор на футболната федерация Холгер Бласк. Договорът между двете страни е до 2034 година. Според местни медии федерацията ще получава около 100 милиона евро на година, което е с два пъти повече от досегашния контракт с Адидас.



Източник Gong.bg