По Програмата за хуманитарна и гражданска помощ на САЩ в Сливен са осъществени няколко значителни проекти

0
70



Виртуална изложба „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ бе открита днес в пресклуба на БТА в Сливен в присъствието на областния управител Маринчо Христов и Пепа Чиликова, заместник-кмет по социални дейности в община Сливен. Изложбата беше едновременно представена във всички 35 национални пресклуба на БТА в цяла България и в чужбина. 

Днешният ден е важна дата за всички членове на НАТО, както и за България, която е пълноправен член на Алианса, каза областният управител. Това, преди всичко, ни дава сигурност и гаранции. Виждаме каква е политическата обстановка в региона и света, близостта на военните конфликти. Това показва голямото предимство на нашето членство, защото “сме по-силни, когато сме заедно”. Единството дава силата”, заяви Маринчо Христов.

“Община Сливен поддържа изключително добри взаимоотношения на сътрудничество и подкрепа с базата на учебния полигон “Ново село” в посока на хуманитарната дейност, каза Пепа Чиликова. С подкрепата на Програмата за хуманитарна помощ осъществихме няколко значими за нас проекти. В село Трапоклово е изградена нова детска градина с капацитет за две групи, съвременно оборудване, с добри условия за отглеждане и възпитание на децата. В Сливен също са осъществени такива проекти – детска градина “Синчец”, която е ремонтирана по тази програма. На над двеста деца там е осигурено здравословно хранене след ремонта на кухнята. Друг съвместен проект е изграждането на “Защитено жилище” за осем потребители с умствени заболявания. Съвсем нова сграда изградихме заедно и в момента потребителите там живеят в добри условия, близки до семейната среда, и имат нормален живот, какъвто в различни институции преди това не е бил осигурен. Всеки момент очакваме да стартира проект, по който ще бъде ремонтиран един от корпусите на детска градина “Елица”, една от най-големите градини в Сливен с над триста деца. Нашите добри взаимоотношения са не само в изграждането на социална инфраструктура, но и по отношения на редица събития от културния и спортния календар на общината. През миналата година отбелязахме съвместно важна годишнина – 170 години от рождението на първия български дипломат в САЩ Стефан Панаретов и 120 години от началото на дипломатическите ни отношения със САЩ. Убедена съм, че тези добри взаимоотношения ще продължат и в бъдеще”, посочи Пепа Чиликова.

Експозицията, посветена на 75-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) и 20 години от присъединяването на Република България към НАТО, разкрива в кадри и документи ключови исторически моменти, съхранени в архивния фонд на БТА. 

 

/ЛРМ/



Източник БТА