Посланиците на САЩ и ЕС призоваха Косово да изпълнява споразуменията със Сърбия, ако иска членство в ЕС и НАТО

0
109


Посланиците на САЩ и ЕС в Прищина Джефри Ховениер и Томаш Шуньог призоваха Косово да изпълнява споразуменията по диалога със Сърбия, ако иска членство в ЕС и НАТО, съобщи албанската редакция на Радио Свободна Европа, цитирано от БТА.

Ховениер каза на конференцията „Парламентарна дипломация за регионална сигурност и евроатлантическа интеграция” вчера в Прищина, че Косово може да напредва по европейския си път единствено чрез диалога със Сърбия.

„Международната общност иска Косово да напредне по европейския си път, създали сме условия за постигане на това, и единственият начин е чрез диалога с посредничеството на ЕС (…) Надяваме се да видим опити за придвижване напред”, каза американският посланик в Косово.

С посредничеството на ЕС Косово и Сърбия постигнаха споразумение за нормализиране на отношенията си на 27 февруари 2023 г.

Споразумението за нормализиране на отношенията предвижда и определено ниво на самоуправление на сръбската общност в Косово, взаимно признаване на държавните символи, като изисква от Прищина и Белград да изпълнят всички споразумения, постигнати досега в рамките на диалога, припомня Радио Свободна Европа.

Сръбската страна прие споразумението и анекса към него от Охрид на 18 март 2023 г., но не го подписа.

ЕС заяви, че въпреки че споразумението не е подписано, то представлява задължение и за двете страни по диалога, като отбеляза, че то все още не е започнало да се прилага.

Международната общност настоя Косово да създаде Съюз на сръбските общини (ССО), който произтича от Брюкселското споразумение между Косово и Сърбия от 2013 г., но косовското правителство изрази притеснение, че такъв моноетнически съюз би могъл да наруши функционалността на Косово.

Освен това Конституционният съд на Косово постанови, че създаването на такъв съюз е противоконституционно.

„Международната общност и партньорите (на Косово) щяха да третират Косово по по-различен начин от сегашния, ако (в Косово) бяха спазили тези задължения (по диалога със Сърбия), ако бяха одобрили проектостатута за Съюза (на сръбските общини), който не е в разрез с конституцията” на страната, каза Ховениер.

Ръководителят на службата на ЕС в Косово Томаш Шуньог сподели мнението на американския посланик в Прищина, като даде конкретен пример.

„Спомням си през 1997 г., когато Ричард Холбрук (помощник-държавен секретар на САЩ по европейските въпроси и за Канада от 25 юни 1994 до 21 февруари 1996 г. – бел. ред.) казваше в Прага: „Ако искате да сте в НАТО, тогава оправете двустранните отношения с Германия” и споразумението между Чехия и Германия беше подписано през 1998 г. (Първият президент на Чехия) Вацлав Хавел го постигна и (Чехия) станаха членки (на НАТО) през 1999 г.”, каза Шуньог.

Министърът на външните работи и диаспората на Косово Доника Гървала на свой ред обвини сръбската страна за застоя в диалога.

Според косовския външен министър е „невъзможно” да се водят преговори с държава, която се готви за война.

„Когато имаме страна (по диалога), която е срещу диалога и показва конкретни действия като случая от 24 септември, когато имаше акт на нападение срещу Република Косово, и твърдим, че водим диалог в Брюксел, тогава всеки ученик ще разбере, че това (диалогът Косово – Сърбия) не е процесът, за който се преподава в училище”, каза Гървала.

На 24 септември 2023 г. в северното косовско село Банска до Звечан група въоръжени сърби нападнаха косовската полиция, при което загинаха един косовски полицай и трима от въоръжените нападатели.

Отговорността за това нападение пое Милан Радойчич – бивш заместник-председател на основната партия на косовските сърби „Сръбска листа”, която се ползва с подкрепата на официален Белград.

Прищина обвини Сърбия, че стои зад атаката, а Белград отрече всякакво участие в него. Радойчич беше арестуван в Сърбия и ден по-късно освободен. Интерпол издаде международна заповед за арест на Радойчич.





Източник 24часа