ПРОФ. НИКОЛАЙ ВИТАНОВ: Прекаленото уповаване на пазара води винаги до гаргалашка работа.

0
160
  • Кратка информация за политиката и войната за 05 март 2024 г.
Празничните дни отминаха и отново се връщаме към забързаното обикновено и трудово ежедневие. Събитията си текат и тук ще анализирам някои от тях. Най-напред, книгото ми за Япония. Обещал съм ви, че няколко дни ще ви разкажа какво ме накара да напиша различните и глави. Вчера ви писах, защо написах първа глава – оказа се, че трябва да ремонтирам теорията на Гумильов за рзвитието на етноса, за да мога да обясня развитието на японския етнос. Мако странен резултат, защото първоначалното ми очакване беше, че няма да имам проблими с приложението на неремонтираната теория към Япония.
От втора глава нататък започва разказът за Япония по същество. Главата обхваща периода, в който патриархалната, а след това и съсловната аристокрация управлява Япония. Това ме интересува – как се упражнява властта и кой я упражнява. Ще научите как , покрай култа към Слънцето се вездига императорското семейство и как покрай будизма други кланове се опитват да му отнемат властта. Ще прочетат за изключително интересната тактика за отнемане на властта чрез използване на жените, която позволява на един клан да управлява почти 200 години. Кой казва, че жените били безполезни и безгласни букви? Напротив, напротив, японската история паоказва друго. От мен да знаете
Първи закон на Витанов за жените: Каквото една жена може да направи ЗА един мъж, никой друг не може да направи.
Винаги обаче се сещайте и за
Втори закон на Витанов за жените: Каквото една жена може да направи НА един мъж, пак никой друг не може да направи.
Та, така. Женската тактика на съответния клан е толкова успешна, че за да я надцакат, императорите измислят още по-хитра тактика, основана на това, че бащата на императора е по-важен от вуйчото на императора. И това продължава още 100 години. Докато военното съсловие взима властта, но това е вече следващата глава. Всъщност, проследява се и откъде се взима това военно съсловие. Ще видите, че корените са в некадърната военна част на едни знаменити реформи. Некадърна, защото, образно казано, са правени от попове, а поповете от военно дело много не разбирали. И се появили частните армии. Затова и за доста други неща , ще прочете във втората глава на книгата. Следващите глави се занимават със 750-те години военно управление, тост шогунати, допринесли много за японската дисциплина днес. И как не – гъкнеш и главата ти хвръква. И така – 750 години. Как няма да се научиш на дисциплина. Но затова – от утре. Приятно четене!
Всеки ден ще ви разказвам ей така, какво ще намерите в поредната глава на книгата.
Сега, да се върнем на нашите си дела. Продължаваме с лорд Кейнс. Месецът на Кейнс отива да свършва, а след като свърши, съм ви нагласил нещо много интересно – как се взима власт в една държава. След като мога да пиша как става това в Япония, вероятно съм запознат и как става това на други места по света, нали така. Но затова, като свърши месецът на Кейнс.
Да видим какво ни е нагласил за днес лорд Кейнс
Джон Мейнард Кейнс (ден 27)
… Вече е дошло времето, когато всяка страна се нуждае от обмислена национална политика за това какъв размер на населението, дали по-голям или по-малък от настоящия или същият, е най-целесъобразен. Малко по-късно може да настъпи времето, когато общността като цяло трябва да обърне внимание както на вроденото качество, така и на броя на бъдещите си членове.…
Я гледай ти. Кейнс говори за политика за размера на населението. А-ха-а-а и за качеството и за качеството на населението. Значи не е само Витанов. И Кейнс е в кюпа. А кой е в противоположния кюп? Я-я-я-я, какво имаме там – Гаргалач Юрдеков и Юрдек Гаргалачов.
Изобщо не ни трябва обмислена национална политика за размера на населението, кряка Гаргалач Юрдеков. Какво то дойде, той пазарЯт ще регулира всичко! Е, видяхме как пазарЯт регулира населението на Балгария. Откакто пазарЯт действа необезпокоявано – минус два милиона и нещо. ПазарЯт е дефектен, трява дасе регулира, казват Кейнс и Витанов от другия кюп. Кря-я-я-я-я, кря,кря-я-я-я, кря-я-я-я, мъчи се да ги заглуши Гаргалач Юрдеков. Е—е-е, Гаргалач, айде малко встрани, айде малко у лево. Видяве те какво можеш. Време е най-накая да се появи политиката, за която говорят Кейнс и Витанов. И тук…, се появява Юрдек Гаргалачов с неговата политика – ще ви намъкнем мигранти. Внимай с количеството, внимавай с качеството- говорят Кейнс и Витанов. Ами, ами, Юрдек Гаргалачов качество не глда, той гледа да замаже каквото брат му Гаргалаг Юрдеков е намазал. Пускаме мигранти с ниска квалификация, че и престъпници – няма проблем. Насипват ни престъпници – ня-а-а-ама проблем. Напрягаме социалните системи и влошаваме положението на местното населения – ня-я-я-я-ма проблем пазарЯт ще оправи всчко, пък и въздушно-капков Шенген ще дойде. А ние пак да напомним и на Юрдек Гаргалачов:
1. ПазарЯт е дефектен и без регулация ще направи само бели. Като намъкваш голямо количество неквалифицирани игранти, а и ги храниш за сметка на социалните системи, за сметка на местното население. Гаргалашка работа
2. Като намъкваш мигранти – престъпници, престъпността в държавата ти ще скочи. И няма да можеш да се скриеш, защото вече си посочен, че ти си ги намъкнал. А-а-а-а, ще бягаме по островите в Тихия океан. Гаргалашка работа, какво друго да кажем.
Витанов казва: Слушай и следвай Кейнс, за да не ти е гаргалашка работа. И формулира
Закон на Витанов: Прекаленото уповаване на пазара води винаги до гаргалашка работа.
Не вярвате ли? Просто се огледайте. Какво виждате? Гаргалашка работа до гаргалошка работа.
Стига за това.
Международна тема днес – войната в Украйна. Другото се развива съгласно прогнозите. По южната американска граница напливът на мигранти не спира. Чичо Дончо спечели първичните избори в поредния щат. Днес се очаква да спечели още повече. Кака Хейли се прави на неразбрала, но днес ще разбере. Върховният съд на САЩ образно казано, нашути една друга кака от Колорадо, която се позволи, ей тъй по демократически, да се пробва да махне чичо Дончо от първичните избори. Каките се мъчат да направят нещо на чичо Дончо. Абе, каки, слушайте едрия американски капитал. Работете ЗА чичо Дончо, Това е вярната посока.
Израел полека навлиза в Рафа. Нищо неочаквано. Войната се затегна. И тук не сте изненадан вие, които редовно четете тези коментари. Примирие за Рамазана? Де да видим. Хутите обстрелват ли кораби. Обстрелват. И тук нищо неочаквано. Убитите палестинци станаха ли десетки хиляди. Станаха. Като има сериозно раздвижване там, ще се коментира.
А какво точно става в Украйна? Става това, което ви е прогнозирано. А защо става това, което ви прогнозирам. Ами защото при мен, за разлика от други “експерт” – балабачковци има много математика.
Днес – малко разсъждения върху логистиката с приложение на математиката. Казват, че за 2 години война, икономиката на Украйна се е свила с 40%. Значи е 60% от това, което е била в началото на 2022. Да допуснем, че войната свърши веднага и почне икономическо възстановяване с 5% на година (доста добър растеж). Кога Украйна ще достигне 100-те процента от 2022 г? Смятаме – всяка година – 5% поче от предишната
2024 – 60%
2025 – 63% –(5% увеличение от 60% са 3%)
2026 – 66.15%
2027 – 69.46% (закръгляме в полза на Украйна)
2028 – 72.94%
2029 – 76.58%
2030 – 80.41%
2031 – 84.43%
2032 – 88.65%
2033 – 93.08%
2034 – 97.74%
2035 – 102.63%
Над 10 години значи. Ами кой ще чака толкова? Ще има значи масова миграция от Украйна. Ами дали растежът ще е 5% при тия дългове дето се трупат? Тях кой ще ги плаща?. А-а-а, влизане в Евросъза се обещава. Тъй ли? Че то има критерии. Тя Украйна и до 2050 и до 2060 година няма да ги изпълни. НАТО? Е-е-е-е, ако НАТО иска да си вкара – таралеж в гащите – може. Ама руснаците не са прости, та въпросът е – колко ли от таралежа ще влезе в НАТО. Половината? Една трета? Нищо?
Но да погледнем по-глобално. Какво всъщност би направил чичо Дончо, ако спечели изборите? Да нямаме илюзии. Чичо дончо си казва – Америка фърст! Нали така казва. Което означава, че чичо Дончо ще пробва да консолидира световната система, тъй, че да концентрира ресурси за развитието на САЩ за сметка на другите. И ще вземе, откъдето може да вземе. Деиндустриализацията на западна Европа ще продължи. Помним, чичо Дончо се грижи за Америка. Източна Европа? По – малко ще папате и повече ще плащате! Нали тове се чува откъм чичо Дончо? Украйна? Вадим салфетката и я делкаме с Путин, важното е земята, дето е накупена от американските копорации да си остане на американските корпорации. И след като се изпише салфектата – кое за кого, лошият Путин изведнъж ще стане добър (Слушате ли, слушате ли, Гаргалак-юрдеци и Юрдек-гаргалаци, пригответе си за всеки случай едва пестника – Путин, добъ-ъ-ъ-р, Путин – добъъ-ъ-ър, чичо Дончо тъй ни каза да пеем – мъ-ъ-ъ-ър, мъъ-ъ-ъ-р!).
Нататък – Тихият океан. У-ха-а-а-а, тука е Китай. И Тайван, и Тайван. Голяма битка се задава там. Като погледнеш – Кореите, Япония, Виетнам, Филипините, Индотезия, Австралия, Нова Зеландия. Какъв простор, какъв потенциален теарът на военните действия. Европа ряпа да яде (А Витанов не случайно пише книжки за Япония, че следва и за Китай). Ресурси там има и трябват както на Китай, така и на САЩ. Тъй, че чичо Дончо ще се активизира и там. Как? Ами ще дига митата за китайски стоки, например.
Африка? Леле-мале! Нали гледате какво става. Етап първи – да изхвърлим французите и наяхно мято – Русия, Китай и САЩ. Етап втори – трима са много, трябва да останат двама. Етап трети а-а-а-а-а, ресурсите не стигат за двама, трябва да остане един.
Латинска Америка? У-ха-а-а-а, задният двор на чичо Дончо. Туй Венецуела много петрол има, пък президента един такъв, проси си един бу-у-у-шака-лак. И тъй нататък.
Както виждате, картинката не е весела. И кога ще се стъжни съвсем? Ами скоро. Има едно нещо, което се нарича цикъл на Кондратиев. Пикът на положителната му фаза отмина, цикълът ще е на нулата съвсем скоро – към 2030 година (то не остана). След което следват 30 години отрицателна част на цикъла. А отрицателната част на цикъла на Кондратиев е време на глобални разтърсвани и пренареждания.
Ами ние? Кой ще ни води през тез времена? Юрдек – гаргалаците и гаргалак-юрдеците. Е, жална ви майка тогава, мили мои. Жална ви майка. Знаете, при мен чувства няма. Просто ви описвам, какво ви чака. Камъните падат, падат от небето, гаргалак – юрдек ти сочи пътя през полето. Е, щом гаргалак-юрдек ти го сочи, бая камъни ще ти ударят главата.
Това е положението.
Е, стига по това за днес.
Я да видим накрая, какво става с прогнозите за корона вируса
Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 588 дни.
19 месеца са 580 дни. 19 месеца валидност. Броячът върти. 20 месеца са 612 дни
Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 691 дни. 22 месеца са 671 дни. 23 месеца са 701 дни. Над 22 месеца валидна прогноза. Броячите си въртят. Като дойдат следващите епидемии, вадете числата от тези рекорди и сравнямайте. И тъй ще разберете кой колко струва. Много искам да видя, как насред вълни и зарази, някой ше ви направи прогноза, която ще е валидна 691 дни. Но вероятно няма да съм жив, да го видя това.
Що де отнася до ковида, знете какво трябва да правите.
1. Вършите си работата спокойно и спазвате елементарните предпазни мерки. Знаете, че здравната система се справя добре докъм 500 регистрирани случая на ден. Индикатор за проблеми са 7 последователни дни с над 500 случая.
3. Не се очакват проблеми с ковида и до средата на март. Няма да има опасност, няма да има 7 последователни дни с над 500 регистрирани случая на ден. Спокойно си вършете работата и спазвайте елементарните предпозни мерки. Юрдеците могат да крякат. Като направят прогноза за епидемия, която да е валидна 691 дни, тогава ще ги взема насериозно.
За грипа – спирам с прогнозата. Вълната си заминава, съвсем според прогнозата.
Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас.