• Според споразумение между Берлин и Варшава повредените германски бойни танкове “Леопард” от фронтовите линии на войната в Украйна трябва да бъдат фиксирани в цех в Полша. Защо все още не работи?

Ukrainian soldiers being trained on German tanks

Първите бойни танкове “Леопард”, които се нуждаят от ремонт след разполагането им в Украйна, пристигнаха в Полша, но няма къде да бъдат поправени. Германия и Полша се бяха договорили, че съвместно ще създадат център за ремонт и поддръжка в Полша до края на май, но той все още не е готов.

Когато съобщението беше направено от германския министър на отбраната Борис Писториус през април, всичко изглеждаше уредено: двата германски производителя на танкове Rheinmetall и Krauss-Maffei Wegmann (KMW) ще работят заедно с полския държавен производител PGZ за създаване на център за поддръжка на танкове в град Гливице, Южна Полша. Но както стоят нещата, трите компании дори не са финализирали договор, определящ как консорциумът ще работи заедно.

Преговорите вероятно ще бъдат много тежки. “Те трябва да разберат как ще се разпределят печалбите, кой какви технически вноски ще доставя и каква цена ще начисляват за тях”, казва за ДВ Дамян Ратка, оръжеен експерт от сайта Defence24.pl.

Дори въпросът с резервните части беше сложен, добави Ратка. Полският премиер Матеуш Моравецки наскоро заяви, че има недостиг на резервни части за бойните танкове: което, разбира се, затруднява ремонта им. Сложните изисквания за поддръжка на танковете “Леопард” означават, че всички страни трябва тясно да координират кой за кои резервни части ще отговаря. Поляците имат най-добрите възможности да допринесат с резервни части, тъй като имат правилните доставчици, като PCO (Przemyslowe Centrum Optyki) и WB Group. Но това ги поставя в конкуренция с германските компании.

Boris Pistorius (left) and his Polish counterpart Mariusz Blaszczak have hit a few buffers in their cooperation

Полша се надява на изгодни договори за поддръжка

Изборът на локации също се превръща в спорна точка между германските и полските компании. Полската страна се опасява, че международните съоръжения за разработване на оръжия, разположени в Полша, ще бъдат ограничени в дейността си от германско-полските проекти. Например, ремонтът на германските артилерийски системи Panzerhaubitze 2000, предназначени за Украйна, сега е свързан с полско място, което първоначално е било запазено за полския конкурентен продукт гаубица “Краб”.

По същия начин за Полша е важно сравнително добре функциониращият център за южнокорейски и полски танкове К2 и американски танкове “Ейбрамс” в западния град Познан да не изпитва никакви ограничения или недостатъци заради германско-полското сътрудничество.

Полша е поръчала 366 американски танка “Ейбрамс” и 1 корейски танка К000 за модернизиране на въоръжените си сили, по-голямата част от които трябва да бъдат произведени в Южна Корея и Полша. Други страни в региона, като Румъния, също проявяват интерес към корейския модел. “В този случай Полша ще поеме поддръжката на К2 в Познан, а полската отбранителна промишленост ще спечели много от това”, каза Дамян Ратка.

Писториус: “Времето е от съществено значение”

Проблеми има и по въпроса за по-нататъшното разполагане на германските системи за противоракетна отбрана “Пейтриът” на полско-украинската граница. Те трябваше да останат в Полша само до края на юни, но полският министър на отбраната Мариуш Блашчак наскоро заяви по време на посещение на германския си колега Борис Писториус: “Ние сме заинтересовани да гарантираме, че системите “Пейтриът” ще останат на полска територия поне до края на годината”.

Има някои индикации, че местоположението на ракетите “Пейтриът” и германско-полската ремонтна работилница за танкове ще бъде договорено като пакетна сделка, т.е., че Германия очаква полска отстъпка за “Пейтриът” в замяна на концесия за центъра за поддръжка.

Sourcing spare tank parts has become a source of tension between Poland and Germany

По време на посещението си в Полша Писториус заяви, че времето е от съществено значение. “Трябва да е ясно, че ремонтите (на военната техника) са съществена част от устойчивата подкрепа на Украйна”. Той посочи, че Германия и Полша са водещите нации в доставката на танковете “Леопард” и говори за “интензивни, сложни преговори” – често дипломатически начин да се каже, че е имало спор. Като цяло обаче сътрудничеството с високотехнологични компании от Германия се приветства като възможност в Полша.

Преговорите се случват в момент на вече напрегнати отношения между двете правителства. Лявото германско правителство, коалиция между социалдемократите (ГСДП), Зелените и неолибералните Свободни демократи (СвДП) е изправено пред консервативното, националистическо правителство на “Право и справедливост” (ПиС) във Варшава. Те гледат на много политически теми по много различен начин, било то миграцията, енергетиката – и дори въпроса за военната подкрепа за Украйна, точка, по която Варшава обвини Берлин, че действа твърде късно и прави твърде малко.

За да се усложнят още повече нещата, в Полша се води предизборна агитация, която трябва да избере нов парламент по-късно тази година. Това означава, че правителството във Варшава заема по-твърда позиция срещу Берлин с надеждата да спечели политически точки във вътрешен план, съобщава msn.com.