• Ердоган: Анкара ще подкрепи Швеция в НАТО, ако ЕС направи Турция пълноправен член

Присъединяването на Стокхолм към НАТО ще бъде възможно, след като Анкара бъде приета в Европейския съюз (ЕС), каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган в понеделник, 10 юли, преди да отлети за Вилнюс за срещата на върха на НАТО, която ще се проведе от 11 до 12 юли.

„Искам да се обърна към страните, които ни спират по пътя ни към ЕС в продължение на 50 години. Отворете пътя на Турция към Европейския съюз. И ние ще отворим пътя за Швеция (към НАТО), както направихме за Финландия преди“, каза той.

Турският лидер отбеляза, че е информирал президента на САЩ Джо Байдън за това условие .

Освен това Ердоган подчерта, че ще говори за новото условие на Турция по време на срещата на върха на НАТО. Той също така отбеляза, че окончателното решение за присъединяването на Швеция ще зависи от гласуването в турския парламент.

По-рано, на 7 юли, Ердоган каза, че Анкара все още не може да ратифицира влизането на Швеция в НАТО заради подкрепата й за терористите .

На 21 юни Турция нарече изпълнението на задълженията от Стокхолм за борба с тероризма , които са предвидени в Мадридския меморандум, подписан през юни 2022 г. в кулоарите на срещата на върха на НАТО, като условие за одобряване на влизането на Швеция в НАТО.

Анкара блокира процеса на разглеждане на молбата на Стокхолм за присъединяване към алианса, но на 29 юни 2022 г. Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум за сигурност, който според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг отчита всички опасения на Турция страна, свързана с борбата срещу тероризма.

Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО през май 2022 г., но членството им беше отложено. В резултат на 4 април само Финландия официално се присъедини към блока. Заявлението на Швеция не беше ратифицирано от Унгария и Турция.

На 11-12 юли Вилнюс ще бъде домакин на среща на върха на Северноатлантическия алианс, на която беше планирано кралството да бъде прието в блока, съобщи ИЗВЕСТИЯ.