Главната прокуратура на Берлин в Берлинския окръжен съд обвини 45-годишен руски гражданин в опит за убийство на журналисти от агенция РИА Новости и опит за палеж. В понеделник, 10 юли, съобщава порталът Berlin.de .

Обвинението е обявено на 20 юни. Според него в края на април 2022 г. мъж е заложил т. нар. самоделно взривно и запалително устройство в сутеренната шахта на сградата, в която живеят служители на руската информационна агенция, за да я подпали. По неустановени причини запалителното устройство не е заработило. То е открито само няколко дни по-късно в шахтата на мазето и обезвредено от служители на ГДБОП.

Обвиняемият е задържан на 14 декември 2022 г. Преди това той беше обвинен в измама.

По-рано, на 8 май миналата година, ООН осъди опит за нападение срещу журналисти и посочи необходимостта от разследване на случая.
На 6 май 2022 г. руското външно министерство нарече атаката следствие от отприщен тормоз. Агенцията настоя властите на Германия и други страни от ЕС и НАТО да предприемат мерки за защита на руските журналисти и техните семейства в страните. Министерството на външните работи е уверено, че германското правителство е длъжно да проведе задълбочено разследване на престъплението.

На 7 май Александър Бастрикин, председател на руския Следствен комитет, нареди разследване на обстоятелствата около нападението срещу руски журналисти в Берлин.

https://iz.ru/