От 6 до 22 юли ще продължи десетият фестивал и aкадемия „Алегра“

0
59



От 6 до 22 юли ще продължи десетото юбилейно издание на фестивала и aкадемия „Алегра“ в София, съобщават организаторите.

По думите им, в продължение на десет дни, публиката ще се наслади на разнообразие от музика, обхващаща целия спектър на класиката – от дует, квартет, октет, до камерен и симфоничен оркестър, от Хайдн, през Моцарт, Бетовен до Глазунов, Курт Вайл, Корнголд, Пиацола и Майлс Дейвис.

По традиция, откриващият концерт прави мост между предишното и актуалното издание. Украинският виртуоз Валерий Соколов и диригентът Йоханес Шлефли ще представят програма с произведения на Йохан Щраус, Волфганг Амадеус Моцарт и Антонин Дворжак. 

На 15 юли,  Екарт Рунге, виолончело, и Жак Амон, пиано, ще пренесат публиката в атмосферата на Берлин от 20-те години на 20-и век. Концертът с надслов „Светлините и сенките на 20-те години на ХХ век” обхваща късната романтика, загатва новите ритми на джаза и достига своята кулминация в разнообразието на еклектиката от танга, джаз и филмова музика. 

На 17 юли, на сцената на Военния клуб, ще излязат Борис и Елена Гарлицки, Йокю Джанполат, Симоне Грамалия, Константин Хайндрих и Петър Найденов, за да съберат в сегашно време Моцарт и Макс Брух. 

На 18 юли оркестър The Next Generation Orchestra, Борис Гарлицки и Константин Хайдрих представят челов концерт №1 на Хайдн и секстета от Чайковски „Спомен от Флоренция”, изпълнен във варианта му за струнен оркестър.

С въпроса „Kакво открадна свраката?” се открива концертът на 19 юли. Албена Данаилова и диригентът Николас Паске ще потърсят отговора с изпълнение на увертюрата „Крадливата сврака“ от Джакомо Росини, както и Концерт за цигулка в ла минор на Александър Глазунов и Симфония №3 в ла минор “Шотландска” на Феликс Менделсон Бартолди. 

Затварящият фестивалния цикъл концерт е с програма от произведения на Владигеров, Брух и Бетовен. В столичната зала „Биад“, ученици от НМУ „Любомир Пипков“ ще си партнират с техни колеги от швейцарския град Винтертур. 

/ДД



Източник БТА