От асоциация “Лимфедем” обявяват национална кампания „Търсим се!“

0
64



От асоциация “Лимфедем” обявяват национална кампания „Търсим се!“. Това съобщиха от организацията. Целта на кампанията е да открие и обедини страдащите от заболяването лимфедем, за да се борят заедно за по-качествен живот, както и да настояват пред здравните власти да признаят социалната му значимост, допълниха от асоциацията.

Лимфедемът е хроничен оток, поради задържане на лимфна течност в тъканите, който прогресира и е нелечим, казаха още от асоциацията. Управлението и контролът над него е труден, продължителен и скъп процес. Оставен без адекватна грижа, лимфедемът може да се превърне в животозастрашаващо състояние.

В страната ни няма специализирани центрове за лечение, както и клинични пътеки, по които се хоспитализират болните, добавиха от асоциацията. Не се поемат и разходите на пациентите за необходимите им специални облекла. С прогресиране на заболяването, пациентите са изложени на риск от инвалидизация и социална изолация.

През миналата година от асоциацията посочиха, че близо 200 хиляди българи са засегнати от лимфедем, най-често – след онкологична операция. Заболяването се контролира ефективно в Европа чрез рехабилитация и специфични медицински изделия, които в България Здравната каса не заплаща.

Днес се отбелязва Световният ден на лимфедема.

/РИ/



Източник БТА