Изпълнителният директор на индийската национална новинарска агенция Прес Тръст ъв Индия Виджай Джоши разгледа Велико Търново

0
58



Изпълнителният директор на индийската национална новинарска агенция Прес Тръст ъв Индия (PTI – Press Trust of India) Виджай Джоши разгледа Велико Търново.

Старата столица беше една от спирките на журналиста, който е в България, по покана на генералния директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев.

Във Велико Търново Виджай Джоши се запозна с работата на първия извънстоличен пресклуб на БТА. Той разказа, че в Индия PTI има около 30 офиса, но агенцията е частна и затова няма мрежа от пресклубове. Пресконференциите биват организирани от други институции. В Индия има 29 щата, всеки щат има своя столица, във всяка една от тях PTI има собствено кореспондентско бюро, някъде са по две. Кореспондентите на агенцията са около 680, а стрингърите са над 2500. Те създават видео, фото и текст, посочи той.

Джоши коментира ролята на съвременните технологии в журналистическата работа. От една страна, те облекчават чисто техническата част при бързината на отразяването на дадено събитие, но от друга страна крият опасност. Тя е в намесата на така наречения изкуствен интелект. Той не променя работата на истинските журналисти, които, откакто съществува тази професия, работят с два компонента – факти и разказване на истории. Когато разказваш една история, ти променяш начина на изразяване, но не и самата й същност, докато силата на изкуствения интелект е в промяната на тази важна сърцевина, което е притеснително, защото това е механизъм за създаване на фалшиви новини, отбеляза журналистът.

 „Голямата опасност да се провалим в мисията си като журналисти е намесата на така наречения изкуствен интелект. Изкуственият интелект е голяма сила – да, тя знае и може много, но е и възможността, върху която стъпват фалшивите новини“, каза той и допълни, че вече е все по-трудно да бъдат проследени фактологията и достоверността на фактите. Дори без да е умишлено може да бъде създадена изкуствена новина, която да е объркваща и да е в противовес със същината на журналистиката, обясни Джоши.

От две години PTI има отдел, който следи фалшивите новини и проверява достоверността на фактите. Централата се намира в САЩ, но в отдела в Индия работят реални хора, които си партнират с екипите на Мета. В сайта на PTI са публикувани много истории, които вече са проверени. Интересно е, че за тези две години нарастват фалшивите новини, но и проверяващите тези информации се увеличават. В Индия има близо 15 агенции, които целенасочено се занимават с проверката за истинността на новините, това дава възможност за засичане на информациите и за по-прецизна преценка дали става дума за фалшиви или истински новини. Преди години, когато не е имало филтри, фалшивите новини са били много повече, смята журналистът.

Велико Търново е един от най-красивите градове, които съм посещавал, а българските гозби са най-вкусните на света, каза Виджай Джоши. Той разгледа крепостта „Царевец“, крепостта “Трапезица“, Музей „Възраждане и Учредително събрание“, църквата „Св. 40 мъченици“ и посети средновековната църква „Св. св. Петър и Павел“. При посещението си във Велико Търново той беше съпроводен от преводачката Златна Костова, ръководител на екип “Международна дейност” към БТА.

В книгата за впечатления той благодари на екскурзовода Петко Петкански от Регионалния исторически музей и написа: „Това беше едно пътуване назад във времето, г-н Петкански повдигаше пласт след пласт от историята, за да ни пренесе в 12-и -14-и век и да разкрие пред нас грандиозната слава на времето“. В рамките на своето посещение у нас Виджай Джоши посети още Пловдив, Казанлък, историческия връх Шипка, а неговото пребиваване в страната продължава и в следващите дни.



Източник БТА