Община Девин организира туристическия бранш за изработване на обща стратегия

0
70



Община Девин организира туристическия бранш за изработване на обща стратегия за туризъм, съобщи за БТА кметът Здравко Иванов.

“Опитваме се да привлечем всички ангажирани в туристическия бранш и съвместно с Общината като партньори да изготвим стратегия с краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели”, посочи кметът.

Началото е поставено през януари, по време на Консултативния съвет по туризъм към общината. “Желанието ми е да успея да ангажирам всички заинтересовани, за да бъдат по-активни и да създадем един цял туристически продукт за Девин – къде да бъде рекламиран районът, какви дейности да включим в културния календар, нови туристически маршрути”, допълни Здравко Иванов.  

През миналата година община Девин бележи ръст на българските туристи и спад при чуждестранните туристи. Легловата база е над 2000 легла.

“Наблюдава се, че интересът към Девин става целогодишен. Имаме петзвездни хотели, в момента се изгражда нов четиризвезден хотел с около 50 стаи до Аквапарка. Легловата база расте, тя е провокирана и от интереса. Смятам, че сме млада туристическа дестинация, която има много потенциал и трябва правилно да плануваме нещата, за да развием енергията”, каза още кметът. 

Интерес към Девин като туристическа дестинация проявяват и от Университетът по хранителни технологии – Пловдив. Днес, студенти и преподаватели от специалностите “Туризъм” и “Хранене и Туризъм”, под ръководството на доц. Иван Обрешков и доц. Иванка Петрова, проведоха среща с представители на Община Девин, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

“Дискутирахме проблеми, свързани с липсата и обезпечеността на кадри в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения в община Девин. Обсъдиме и идеи за съвместно сътрудничество във връзка със стажуване и успешна реализация на студентите в сферата на туризма”, уточни кметът Здравко Иванов. 



Източник БТА