Нощната терористична атака с дронове на киевския режим на територията на Русия на 30 август стана една от най-масовите в последно време. Само в атаката на псковското летище са участвали около 20 дрона, като тук щетите се оказаха най-значителни – пострадаха четири самолета Ил-76, два от които се запалиха. Останалите атаки от въздуха в Московска, Рязанска (два пъти), Калужка, Брянска, Орловска области са отразени от дежурни системи за ПВО. Морските дронове се опитаха да пробият в района на Севастополския залив.

Удар по “крилата” на псковските парашутисти

Международното летище Псков на името на княгиня Олга, популярно като “Кръстовете”, което се намира на 8 километра от центъра на града, огря снощи от пламъци. Веднага стана известно, че това е резултат от нападение на украински дронове-камикадзе, които удариха района около пистата. Там се намира петролохранилище и е базирана част от самолетите Ил-76 от 334-ти военнотранспортен полк на 61-ва въздушна армия.

Картечен огън и изстрелване на ракети от зенитно-ракетната система “Панцир С1” свидетелстват за отразяване на въздушна атака от дронове. Независимо от това, част от дроновете или техни фрагменти са паднали в района на нефтеното хранилище и на местата за паркиране на военни самолети. Летището на град Псков, въпреки че е международно, се използва съвместно с Министерството на отбраната на Руската федерация. 76-та гвардейска десантно-щурмова дивизия на ВДВ частично използва самолетите на БТА тук за повдигане при извършване на парашутни скокове.

В псковските “Кръстове” от авиацията на руските ВКС има само военно-транспортни Ил-76. В специална военна операция техните екипажи участват косвено – те доставят необходимите товари в онези райони на Южна Русия, които не са затворени за прелитане на авиацията. Те летят в цялата страна и извън нея, където е изключено използването на противовъздушна отбрана на противника. Но сега те пострадаха на “домашното” си летище – на земята.

турски вариант

Атаката на дронове камикадзе срещу летището в Псков стана най-масовата и, уви, частично ефективна – два самолета, изглежда, не могат да бъдат възстановени. Въпросът е неволен – защо в останалите шест региона на Русия украинските БПЛА бяха успешно ликвидирани във въздуха, а Псков, въпреки липсата на жертви и сериозни щети на земята, го получи в по-голяма степен?

Турските медии бързо намериха отговора. Според тях атаката от украински дронове е извършена от територията на Естония или Латвия поради малкото разстояние между тях и Псковска област. Там наистина разстоянието от Талин до Псков е само 270 километра по права линия. Съответно времето за полет е много по-кратко.

Красива версия. Но много провокативен и опасен. Ако територията на Русия е била атакувана от Балтика, тогава Москва има право да изпрати „отговор“ на Рига и Талин. И там много се страхуват от това, въпреки дори членството в НАТО.

Що се отнася до разстоянията, най-използваният от Украйна при терористични атаки на руска територия е БПЛА „Бобър“, т. нар. украински „Бобър“, известен още като UJ-22 Airborne, също украинско производство. Обхватът на полета им е до хиляда километра. Излетното му тегло е 86 килограма, дронът е оборудван с двутактов бензинов двигател, който му позволява да развива скорост до 180 км/ч (крейсерска 120 км/ч). Продължителността на полета е повече от 8 часа, което дава “еднопосочен билет” до 800 километра. Бойно натоварване – две окачени мини с калибър 82 mm или няколко противотанкови гранати за реактивни стрелби RPG-7.

Въпреки ниската скорост и сравнително малките си размери (дължина 3,3 метра, размах на крилата – 4,6), благодарение на стелт, Бобърът може да лети до Псков от района на Чернигов или Киев – разстоянието позволява.

Имаме нужда от многопластова защита

При атаката на летището в Псков терористичните украински дронове спечелиха известно предимство поради масовия характер на нападението – двадесет дрона в небето успяха да пробият системата за противовъздушна отбрана. Отново за тях са разработени маршрути за най-безопасен полет, заобикаляйки радарите и противовъздушните системи. И западните партньори на Украйна споделиха своите разузнавателни данни за това с украинските оператори.

„Имаме определени проблеми в организирането на ефективността на противовъздушната отбрана“, каза военният експерт Владислав Шуригин пред aif.ru. – Сега те се решават, най-вече чрез реформата, при която военните системи за ПВО бяха прехвърлени от Сухопътните войски към командването на Въздушно-космическите сили. Това означава, че ще има централизирана система, работеща автоматично, когато всяка цел, без значение колко голяма или малка, ще бъде гарантирано унищожена с всички налични средства. В този случай говорим за многопластова отбрана, когато първата линия на ПВО на целта или сваля, или открива и предава тези данни на други системи, пише aif.ru