Новият директор на Драматичния театър „Невена Коканова“ в Ямбол Дияна Радева иска да „отвори“ театъра по нов начин

0
64



Нови пространства за представяне на изнесени спектакли, привличане на по-широк кръг публика, още по-богат репертоар, час по театър в училищата. Това са част от задачите, които си поставя новият директор на Драматичния театър „Невена Коканова“ в Ямбол Дияна Радева.

Тя е дългогодишен мениджър на театъра и режисьор в него. От 20 март встъпи в длъжност като директор, след като спечели конкурса, обявен от Министерство на културата. Ето какво каза Дияна Радева пред репортер на БТА в навечерието на днешния Международен ден на театъра:

Пролетният творчески сезон за театъра започва силно, с три нови заглавия. През октомври тази година ямболският театър ще отбележи 75-годишен юбилей, за който се подготвя наситена програма. На годишнината ще бъдат посветени и традиционните Театрални празници в Ямбол. Те ще бъдат открити на 17 юни с постановка на Народния театър „Иван Вазов“.

Ямболският театър е сред малкото в страната, които са „на плюс“ във финансовия си баланс през изминалата 2023 г., посочи Дияна Радева. Театърът обаче е и единственият в страната, който никога не е имал собствена сграда. Помещава се в най-старото ямболско читалище „Съгласие 1862“. Част от представленията се играят там или в общинската зала.

На този етап няма изгледи театърът да си има собствен дом. Генерално решение на дългогодишния проблем засега няма, а и то не зависи от театъра или ръководството му, призна новият директорът. „Но всичко, каквото мога да помогна да се стигне до ремонт на настоящата сграда, бих направила с две ръце“, заяви Дияна Радева.

„Отварянето“ на театъра към нови начини за изява, би помогнало за пълноценната работа на театралния екип и ще обогати по нов и интересен начин културния живот в града, смята тя. По думите ѝ театърът трябва да е по-мобилен, да излезе и извън театралния салон. 

Ще се търси сътрудничество на театъра с другите културни институции в града. Ще се подготвят адаптирани за нови пространства спектакли в наскоро ремонтираните Младежки дом, Художествената галерия „Жорж Папазов“ и Регионалния исторически музей в Ямбол. 

„Не става въпрос да изнасяме цели спектакли, а по-мобилни представления, които евентуално наесен ние бихме могли да направим. Ще се опитаме да влезем в училищата, просто театърът не трябва да бездейства. Театърът трябва да получи масово и навсякъде изява, и то по-добрия начин“, каза Дияна Радева. 

Изнесените спектакли ще са тематични. „Ако сме в Историческия музей, няма да отидем с комедия за влюбени. Ако отидем в галерията, няма да изнасяме рецитал. Ако отидем в Младежкия дом, естествено ще насочим представлението, което подготвяме, за младата аудитория“, допълни тя.

Час по театър в училищата в Ямбол е една от амбициите на новия директор на Драматичния театър „Невена Коканова“. По думите на Дияна Радева това е една страхотна идея отпреди три години на Съюза на артистите в България, но не са успели да я прокарат в Министерството на образованието. 

„Защо да не стане това тук? Защо да не опитаме с определен директор или с Регионалното управление на образованието?“, пита обнадеждена тя. И допълва, че час по театър не означава, че децата ще играят представления, а ще научат кой е Шекспир например, ще разширят хоризонтите си, ще се докоснат до театралното изкуство.

Обмисля се и разработването на тематични спектакли за ямболски творци. „Ние просто не познаваме достатъчно нашите поети, писатели, художници, композитори…, а това може да се пропагандира именно през театъра“, коментира още Дияна Радева.

Максимална ангажираност на екипа с наситен репертоар също е сред целите ѝ. Ще се търсят възможности за повече гастроли. Нашият театър е с един от най-младите състави в страната и ще направим всичко възможно тези млади хора да творят, да се изявяват, да се развиват, категорична е Дияна Радева.

„Много е лошо, ако актьорите не работят, ако състава не репетира. Много е важно хората тук в Ямбол да усещат нашето присъствие, макар че има и гостуващи постановки. Силно се надявам в най-скоро време да бъдат пуснати проекти за разпространение и от страна на Министерството на културата, и от Национален фонд „Култура“, допълни тя. 

Ще продължи и практиката всяко лято да се организират уъркшопи с външни режисьори, актьори, преподаватели, за да може екипът да обогатява своите умения, каза още Дияна Радева. Тя припомни, че първото подобно гостуване бе на режисьора Явор Гърдев и бе прието много добре както от актьори, така и от публиката. 



Източник БТА