Културното наследство ни обединява, то е израз на богатството на нашите традиции, заяви Мария Габриел

0
79



Културната дипломация сближава народите – това послание отправихме с посланиците на Румъния и Молдова в България на днешния празник – 1 март, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която беше патрон на събитие по повод 1 март в Посолството на Румъния в България, организирано от посланика на Румъния Бръндуша Предеску и посланика на Република Молдова Анатол Чебук.  Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

“Радвам се, че отбелязваме този светъл и изпълнен със символика празник заедно, културното наследство ни обединява, то е израз на богатството на нашите традиции. Ето защо трябва да бъде съхранявано и ценено и да го предадем на бъдещите поколения“, каза Габриел.

Обичаят за връзване на мартеница е познат не само в България, но и в Румъния, Молдова, Албания, Гърция, Република Северна Македония и Сърбия. През 2017 г. е вписан е в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството като обща номинация от България, Румъния, Молдова и Република Северна Македония, припомнят от МВнР.

“Мартеницата символизира традиции, история, но и бъдеще. Това е наш споделен обичай и празник, чрез който преоткриваме богатството чрез многообразието”, заключи Мария Габриел.

В Брюксел на 18 февруари започна Празник на мартеницата с участието на културни организации, ученици и общности от България, Румъния и Молдова. Освен изпълнения на деца и фолклорни групи от трите държави, е организиран и базар с мартеници, автентични бижута, дрехи, ръчно изработени картички и фолклорни изделия, направени от представителите на участващите страни, съобщиха от Българската културна асоциация в Белгия на своята Фейсбук страница. 



Източник БТА