Издирваният за убийството до дискотека „Соло“ Илиян Тодоров беше върнат в България

0
83



Издирваният за убийството до дискотека „Соло“ Илиян Тодоров беше доведен на летище София от екип на Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието, съобщиха от прокуратурата.

Това става в изпълнение на молба за екстрадиция, изпратена от българската прокуратура до властите в Република Узбекистан. 

Илиян Тодоров бе издирван във връзка с влязла в сила въззивна присъда с наказание „доживотен затвор“, по дело за убийство на двама младежи, както и за опит за убийство, извършени на 18.04.2009 г. близо до дискотека „Соло“ в София.

Точно преди една година Тодоров бе задържан в столицата на Узбекистан, след като се легитимирал пред местните власти с подправен паспорт. Спрямо същия там бе постановена присъда по обвинение за използване на неистински документ.

След серия от разговори между българската и узбекистанската прокуратура, инициирани от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, през октомври м.г. на работно посещение в София пристигна делегация на Главната прокуратура на Република Узбекистан. Главният прокурор Борислав Сарафов постави въпроса за връщането на Тодоров в България като изтъкна приоритетния характер на казуса и необходимостта осъденият да изтърпи наложеното му от Върховния касационен съд през 2013 г. наказание.

На 16 февруари и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов пред журналисти обяви, че има потвърждение, че на 1 март с полет през Мюнхен ще бъде екстрадиран в България от Узбекистан Илиян Тодоров, осъден на доживотен затвор за убийството на двама младежи до дискотека “Соло” в София.

БТА припомня, че в началото на март прокуратурата изпрати на Министерството на правосъдието документите на Главната прокуратура на Узбекистан за екстрадицията на Илиян Тодоров. Той бе задържан в Ташкент.

Тодоров бе осъден окончателно през 2013 година от върховния съд, четири години след инцидента, при който починаха 21-годишният хокеист Кирил Въжаров и негов приятел Васил Александров. Присъдата му е доживотен затвор.

В края на 2013 година Интерпол обяви за издирване Тодоров. През годините той изпрати няколко видеообръщения, в които оспорваше присъдата си.



Източник БТА